Местните данъци и такси в София за 2023 г. вече

...
Местните данъци и такси в София за 2023 г. вече
Коментари Харесай

През миналата година софиянци са платили повече данъци за колите, отколкото за жилищата си

Местните налози и такси в София за 2023 година към този момент могат да се заплащат онлайн или на каса в районните данъчни администрации, по банков път или посредством финансови медиатори. В година на локални избори, каквато е 2023-та, размерът им не е изменен и е същият като през миналата.

Срокът, в който може да се употребява 5% отстъпка за налог здания и налог моторно транспортно средство (МПС), е 30 април, при изискване, че цялата дължима сума бъде импортирана едновременно.

До 30 април е крайният период за внасяне на първата вноска на такса битови боклуци (ТБО). За хората, решили да платят на части локалните си налози и такси, периодите, в които това би трябвало да се направи, без рента за закъснение, са:

Данък здания и налог МПС на две вноски: до 30 юни - първа вноска и до 31 октомври - втора вноска.

Такса битови боклуци на четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Най-удобният метод за внасяне на локалните налози и такси съгласно зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов е през портала на Столична община: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf Там всеки притежател на парцел или автомобил в София може да направи и информация какви отговорности има към общинския бюджет. За да заплати, обаче, човек би трябвало да си вземе личен идентификационен код (ПИК) от общината или от Национална агенция за приходите, друга опция е да употребява дипломиран електронен автограф. ПИН-код от общината се получава против персонална карта във всеки от отделите за общински доходи, а ПИН-ът на Национална агенция за приходите - от най-близкия офис на приходната администрация.

Съобщенията на хартия за дължимите локални налози ще се изпращат от края на февруари. Те ще се получават от тези притежатели, които избират този метод на известяван, вместо електронни на посочен от тях имейл адрес, оповестиха от дирекция " Общински доходи " на Столичната община.

През 2022 година импортираният в бюджета налог МПС е общо 112.1 млн. лева, от които 65 млн. лева са от физически лица. От налог недвижими парцели са получени 122.7 млн. лева От тези средства 61.5 млн. лева са платени от физически лица - притежатели на парцели.

От няколко дни Министерството на електронното ръководство пусна в деяние нова услуга, с която жителите в цялата страна могат да вършат информации и да заплащат локалните налози и такси. Това става през Портала за достъп до електронно административно услуги - https://egov.bg/wps/portal/egov/nachalo. след регистрация.Плащането се прави през Системата за електронно заплащане с кредитна или дебитна карта през централен виртуален ПОС терминал, за което не се дължат преводни такси и комисионни.

След като се записват, потребителите на портала би трябвало да влязат в раздел " Моето пространство ", след което да продължат към " Проверка на обвързване за локални налози и такси " и да потвърдят избора си. Системата автоматизирано ревизира за отговорности на потребителя. При съществуване на отговорности, те могат да бъдат платени по реда на тяхното пораждане - от по-старо към по-ново.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР