Местни рибари спасиха над 50 рохинги край град Меулабок, Индонезия,

...
Местни рибари спасиха над 50 рохинги край град Меулабок, Индонезия,
Коментари Харесай

Местни рибари спасиха над 50 бежанци от водите на Индонезия

Местни риболовци избавиха над 50 рохинги край град Меулабок, Индонезия , заяви районният началник по лов на риба Мифтах Тют Адек за Reuters. Лодката им се е преобърнала при високите приливи, като мигрантите са открити на нейния корпус.

" Ние, като риболовци, сме длъжни да им помогнем, " съобщи Адек пред кореспонденти на Reuters, като добави, че спасителите са устояли на неприятното време, с цел да извадят хората от потъващия съд.

Регионалното държавно управление на Западен Ачех и организацията към Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации (ВКБООН) към този момент не са дали коментар по случая.

Спасените 50 бежанци са от религиозно малцинство от Мианмар, наречено рохинга. Тъй като в страната доминира най-вече будистко население, рохингите постоянно са определяни от локалните за непознат народ от Южна Азия. В резултат на това към момента им е отказвано поданство, подложени са и на последователен тормоз. Гоненията на рохинги са почнали още предишния век, като са се засилили през 2017 и 2018 година

По тази причина всяка година групи рохинги се качват на дървени лодки, когато моретата са по-спокойни сред ноември и април, с цел да доближат прилежащите страни Тайланд, Бангладеш, Индонезия и Малайзия.

По данни от Агенцията за бежанци на Организация на обединените нации близо 2000 рохинги са пристигнали в Индонезия от предишния октомври насам , откакто талази от преследваното малцинство потърсиха леговище в Индонезия през последната година, множеството от тях в провинция Ачех.

Поне 569 рохинги са починали или изчезнали през 2023 година Това е и най-високият брой на жертви от 2014 година насам, съгласно данни от януари на службата на ВКБООН.
 Съдът към Организация на обединените нации подреди на Мианмар да отбрани рохингите от геноцид
Съдът към Организация на обединените нации подреди на Мианмар да отбрани рохингите от геноцид

Съдът на Организация на обединените нации взе единомислещо решение, с което приканва азиатската страна незабавно да предприеме мерки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР