Местни избори в много региони, както и национален референдум, ще

...
Местни избори в много региони, както и национален референдум, ще
Коментари Харесай

Италианското правителството пред тест за стабилността

Местни избори в доста райони, както и народен референдум, ще бъдат този месец първия избирателен тест за левоцентристкото държавно управление на Италия от началото на рецесията с ковид, в миг, когато ръководещите партии се карат между тях, изправени пред една обединена десница, разяснява Ройтерс.

Гласоподавателите значително утвърдиха метода, по който министър-председателят Джузепе Конте се оправя с пандемията, само че допитванията допускат, че това няма да помогне на неговите съдружни съдружници на изборите на 20 и 21 септември за административни ръководители на седем района и кметове в съвсем 1000 града.

Наслаждавайки се на края на карантината, водачът на партия "Лига " Матео Салвини, който е де факто водач на дясната съпротива, кръстосва страната в опит да покаже, че неговият трипартиен блок е преобладаваща мощ в италианската политика.
Неотдавнашни допитвания демонстрират, че левоцентристите може да изгубят три района, в това число обичайна си цитадела Тоскана, само че ще запазят южната област Кампания.



Матео Салвини

Очаква се десницата елементарно да резервира властта си на две места, където понастоящем ръководи - Лигурия и Венето.

Седмият народен избор е в дребния френскоговорящ район Вале д`Аоста, който има своя партийна система. "Ако държавните партии завоюват единствено един или два от тези райони, нещата може да се усложнят ", сподели Джанфранко Паскуино, учител по политология в университета в Болоня. Загубата на района може да усили натиска върху тях от страна на опозиционните партии, чиято известност измежду гласоподавателите към този момент е висока.

Единственото гласоподаване, в което ще взе участие цялата страна, е референдумът за промяна, поддържана от ръководещото Движение "Пет звезди ". То приканва за внезапно понижаване на броя на парламентаристите - нещо, което други партии утвърдиха хладно, само че което се чака да бъде подкрепено въодушевено от гласоподавателите.

Най-голямо внимание е концентрирано върху районните съревнования, които въпреки да са мощно фокусирани върху локални проблеми, се отразяват на политическата температура в цялата страна.

"Работата е в това, че има национална наклонност в интерес на десноцентристите, която може да се види и на локално ниво ", сподели изборният специалист Антонио Ното. "Ако националните избори бяха през днешния ден, десницата щеше да завоюва. "

Вредни разделения

Следващите парламентарни избори ще бъдат чак през 2023 година и евроскептичният Салвини без подозрение ще призове държавното управление да подаде оставка, в случай че двете основни съдружни партии - "Пет звезди " и Демократическата, бъдат победени с лекост.

Конте, който е юрист без партийна принадлежност, сподели през почивните дни, че гласуването няма да се отрази на едногодишното му ръководство, само че призна, че съдружниците му може да реализират неприятен резултат, отдавайки това на неуспеха им да изградят съюзи на локално ниво.

Ното сподели, че Демократическата партия би имала доста по-добри шансове да резервира властта в Тоскана, с център Флоренция, и в Пулия - токът на италианския ботуш, в случай че Движение "Пет звезди " не беше решило да отхвърли евентуално обединяване и вместо това да се яви независимо.

Фактът, че Демократическата партия е отпред в Кампания, се дължи на нейния капризен локален водач Винченцо Де Лука. Неговата известност скочи с помощта на твърдия му метод към ковид и заканите му да употребява огнехвъргачки против студентите, които подценяват наложените от карантината ограничавания.

Негови последователи споделят, че непоколебимата му позиция е лимитирала броя на случаите на заразяване в гъстонаселения район с център Неапол.

Друг районен началник, за който мнозина считат, че се е справил добре в пандемията, е водачът на Венето Лука Дзая, за който се предвижда, че ще вземе над 70 % от гласовете този месец - решителна победа, която ще затвърди позицията му в партия "Лига " като контраст на импулсивния Салвини.

Докато държавното управление, което работи интензивно върху план за избавяне на унищожената стопанска система, евентуално ще оцелее след едва показване този месец, водачът на Демократическата партия Никола Дзингарети може да се окаже уязвим, изключително в случай че Тоскана падне.

Той се опита, само че без триумф, да откри общ език с "Пет звезди " в цялата страна и постави старания да набави на раздираната си от кавги партия ясна политическа платформа.

Партиен критик, поискал анонимност, сподели за Ройтерс, че политическият цикъл на Дзингарети е завършил.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР