Местната власт ще трябва, освен всичко, ще трябва да се

...
Местната власт ще трябва, освен всичко, ще трябва да се
Коментари Харесай

Радев: Премиерът иска оставката на председателя на ДАНС именно защото е спазил закона

" Местната власт ще би трябвало, с изключение на всичко, ще би трябвало да се оправи и с ниската изборна интензивност, която неизбежно влече и намалена легитимност ", сподели Радев и поздрави новоизбраните кметове и общински съветници.  " Благодаря на всички жители, които излязоха и гласоподаваха. Всеки нов кмет идва с очакване за промени към по-добро, само че това е огромна отговорност ", сподели президентът.

" Тези избори са един извънредно сериозен сигнал към политическата класа и към партийната народна власт, тъй като на тези избори българите всеобщо ги загърбиха, това би трябвало да тревожи всички ", заключи президентът.

Радев даде да се разбере, че не вижда действителни претекстове в поисканата промяна на нейния ръководител Пламен Тончев от страна на премиера Николай Денков поради саботажа с машините и поради това, че спецагенцията не предизвестила държавното управление за миньорските митинги. Той посочи, че ще се запознае с претекстовете в настояването на премиера, само че добави, че " задачата е ясна от дълго време ".

" Реалните претекстове са известни от дълго време, чухме ги в оня запис и те целят преодоляването на службите. И една власт е мощна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него. Внимателно чух изказването на министър-председателя в петък вечерта. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен и след тях не попада липса на доверие от страна на министър-председателя ", уточни Радев.

" По логиката на министър-председателя, би трябвало и държавното управление незабавнно да си подаде оставката, тъй като голямото болшинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, само че са се стиснали крепко в името на оцеляването ", добави президентът.

" И не мисля, че би трябвало да се употребяват изборите за някакъв сюжет, с цел да има новата, поредна офанзива към ДАНС, до момента в който не се случи сюжетът от записа. Мотивите на министър-председателя оставят усещане, че оставката на Пламен Тончев се желае не тъй като е нарушил закона, а тъй като е спазил закона ", безапелационен е президентът.

Радев посъветва Денков да се насочи към дейностите на своя зам.-министър, откъдето потегля саботажът с машините на първия тур.

" Това ще бъде организация за битка и угнетяване на обективни обществени претенции и митинги " , предсказа той за вероятно ново управление, сложено от изпълнителната власт. Той не е склонен и с визията на Денков, че ДАНС е трябвало авансово да съгласува с него отчета за нарушаванията, осъществени няколко дни преди първия тур с кода на машините.

" Това значи ли, че министър-председателят желае да смекчи този отчет до преференциално за ръководещите? ДАНС би трябвало да показва справедлива информация.

Когато ДАНС гони шпиони, това се приема като чиста монета, само че когато даде информация, която не е в полза на ръководещите, настъпва същинска нервност. Хайде да си уточнят стандартите, те би трябвало да бъдат справедливи ", означи Румен Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР