Местната власт от години наред поставя остро проблема за нуждата

...
Местната власт от години наред поставя остро проблема за нуждата
Коментари Харесай

Хасан Азис: Местната власт от години наред поставя остро проблема за нуждата от децентрализация


Местната власт от години наред слага остро казуса за потребността от децентрализацията, само че не децентрализация на локалното ръководство, а децентрализация на държавното ръководство, която касае и локалната власт. Това разясни в изявление за предаването " Нещо повече " на стратегия " Хоризонт " кметът на Кърджали Хасан Азис:

" Към сегашния миг общините се явяваме като една пощенска кутия, в която страната разпределя своите запаси. Над 95% от ресурса, който получаваме от централната изпълнителна власт, е със строго избрана устременост и ние нямаме опция да организираме политика с останалите към 5% от ресурсите, които получаваме от централната изпълнителна власт. Нашата страна се намира на едно от последните места във връзка с данъчните доходи, които отиват към локалните доходи. Всички данъчни доходи, които се образуват на територията на нашите общини, отиват към централната власт и тя в действителност разпределя тези запаси. "

Хасан Азис сложи и въпроса за електронното ръководство:

" Няма целенасочена и поредна държавна политика във връзка с въвеждането на електронно ръководство и даването на електронни услуги и от страна на държавната власт, и от страна на общините. Явно този въпрос не е приоритет на централната изпълнителна власт. Няма съответни оперативни решения, с цел да може да се финансира, да се подкрепи този развой, тъй като тук не става въпрос единствено за финансиране, а става въпрос дали електронното ръководство ще бъде приоритет на държавното ръководство и на локалната власт като един от детайлите за превъзмогване на административната тежест. "
Цялото изявление с Хасан Азис можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР