Местната покупателна способност в Бургас е с 27,8% по-ниска от

...
Местната покупателна способност в Бургас е с 27,8% по-ниска от
Коментари Харесай

Бедни ли са бургазлии? Вижте сравнение на приходите и разходите им с други градове у нас

Местната покупателна дарба в Бургас е с 27,8% по-ниска от тази в столицата София. Това демонстрират данните на, който съдържа най-голямата база данни в света за разноските за живот.

Индикаторът за покупателна дарба е най-обективен , защото демонстрира опциите за закупуване на артикули и услуги в даден регион, като се вземат поради приходите, цените на стоките, наемите, градския транспор т и други фактори. В съпоставяне сред градове, покупателната дарба може да покаже разликите в икономическата интензивност и богатство на популацията сред разнообразни места.

Бургас и София

Напълно предстоящо разликата сред Бургас и София е много огромна , само че това важи за всички останали български градове, съпоставени в столицата. Данните демонстрират, че покупателната дарба на бургазлии е с 27,8% по-ниска от тази на софиянци. 

Основната причина за това е голямата разлика в заплатите , защото междинното заплащане в София е 2,281.00 лв. против 1,448.96 лв. в Бургас или разлика от  -36.5 %

В същото време разноските разумно са по-високи в София , само че разликата не е толкоз огромна, с цел да компенсира ниските заплати на бургазлии. Така да вземем за пример цените на питателните артикули в Бургас са едвам 6,9% по-ниски от тези в София, а при заведенията за хранене разликата е още по-малка – 4,5%. Почти една и съща е цената на градския превоз в двата града, като софийските рейсове возят с едвам 10 стотинки повече.

По-сериозна е разликата в наемите , които в столицата са с 28,3% по-високи. При цената на парцелите за покупка разликата е още по-голяма, като цената на квадратен метър за закупуване на апартамент в центъра на града е 5,188.98 лв. в София против 3,004.74 лв. в Бургас или цели 42.1 %

Другият разход, който излиза „ по-солено “ на софиянци е обвързван с електрическа енергия, парно и вода , за които бургазлии заплащат с 22.4 % по-ниски сметки. 

Бургас и Пловдив

Сравнението сред четвъртия и втория по величина град в България демонстрира, че стойностите ненапълно се изравняват. Покупателната в Бургас въпреки всичко е по-ниска от тази в Пловдив с 11.8% .

Заплатите в двата града също са относително близки , като пловдивчани взимат приблизително на месец по 1,609.04 лв. против 1,448.96 лв. за бургазлии или разлика от 9.9% .

При съпоставяне на разноските към този момент се виждат и първите фактори , които демонстрират, че макар по-ниските си хонорари, животът в Бургас е по-скъп . Така да вземем за пример цените в бургаските заведения за хранене са с 14,7% по високи спрямо пловдивските, макар че питателните артикули в морския град са с 3,2% по-ниски.

Пловдивчани заплащат и с 50 стотинки по-малко за градски превоз , макар че живеят в много по-голям град, а разликата в цената на картите е 30%.  Наемите край морето също са по-скъпи с 9,9%.

Цената на електрическата енергия, парното и водата още веднъж е по-висока в Бургас – 182.17 лева против 150.56 лв. в Пловдив. 

Бургас и Варна

Данните демонстрират, че двата най-големи морски града имат сходна покупателна дарба , само че Бургас и тук изостава с малко – 3,3%. Средната работна заплата във Варна е 1,575.45 лв. или с 8.0% по-висока

Ресторантите в Бургас още веднъж демонстрират, че държат много високи цени, които са с 10,0% по-високи , до момента в който питателните артикули са с 1.1% по-евтин и от тези във Варна. 

В същото време в морската столица превозът е сензитивно по-скъп – 2.00 лв. за билет и 33.3% повече за месечна карта. Цената на наемите в Бургас също е много по-ниска, като разликата е 19.1% . Същото важи и за покупката на жилище, като междинната цена за квадратен метър в центъра на Варна е 3,635.74 лв. или 1 7.4 % по-висока от тази в другия морски град.

При междинната цена на електрическа енергия, парно и вода варненци заплащат с 14.2 % повече .

Бургас и Русе

Въпреки, че Русе е по-малък град от Бургас, той го изпреварва по на процедура всички съществени индикатори , като покупателната дарба на русенци е с 15.8% по-висока. 

Заплатите в двата града са съвсем идентични , като русенци въпреки всичко взимат с 2.8 % повече. Голямата разлика в стандарта на живот идва от о громните разлики в разноските .

Така да вземем за пример цените на заведенията за хранене в Бургас са с цели 20,7% по-високи от тези в Русе , а питателните артикули са с 5,0% по-скъпи . При наемите разликата в действителност е смазваща – 69,3%. Цената на квадратен метър в Бургас е по-висока с 31.3 % – 2,287.79 против 3,004.74 лв..

Билетът за градския превоз в двата града е еднакъв, само че цената на месечната карта в Бургас е по-скъпа с 20% . Русенци заплащат и с 21% по-малко за електрическа енергия, парно и вода.

Бургас и Стара Загора 

Тук Бургас още веднъж губи конкуренцията по съвсем всички индикатори . Въпреки че Стара Загора е шестият по огромния български град, покупателната дарба на локалните поданици е с цели 18,7% по-висока

Една от главните аргументи за това са по-високите заплати на старозагорци , които взимат приблизително по 1,596.00 лв. или с 9,2% повече от бургазлии.

В същото време съвсем всички разноски в Стара Загора са по-ниски . В Бургас заведенията за хранене са с 11,2% по-скъпи, а при питателните артикули разликата е 1,2%. При цените на наемите разликата още веднъж е голяма – 67,4% . Същото важи и за междинната цена на квадратния метър в центъра на града, който в Стара Загора коства 1,822.54 лв. и е с 64.9 % по-евтин

Цената на билета в градския превоз е една и съща, само че картите за бургазлии още веднъж са малко по-скъпи с 14,3%. 

Единствената разлика в интерес на Бургас е при междинната цена на разноските за електрическа енергия, парно и вода, която в морския град е с 10.7% по-ниска

Обобщение

Данните демонстрират, че чувството на бургазлии, че изостават от столицата и другите огромни градове по главните стопански данни не е инцидентно. На процедура заплатите в Бургас са най-ниски, а в това време разноските за съвсем всички индикатори са по-високи. 

Основната причина за по-високите цени на заведенията за хранене и наемите може да се дължи на туристическия поток , само че е значимо да се означи, че той е единствено през топлите месеци на годината. В същото време на доктрина развиването на Бургас като туристически град би трябвало да способства и до по-високи заплати, което за жалост не се вижда. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР