Местната корупция се използва като инструмент от Русия за влияние

...
Местната корупция се използва като инструмент от Русия за влияние
Коментари Харесай

Петков и трима премиери от Балканите ще борят заедно корупцията и скъпите храни

Местната корупция се употребява като инструмент от Русия за въздействие в района, съобщи Петков
Темите корупция, енергетика, цени на храните и дефицита им, както и бежанската рецесия поради войната в Украйна разискаха министър председателят Кирил Петков и тримата му сътрудници от Румъния, Северна Македония и Черна гора - Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

„ Обсъдихме тематики, които войната ги направи още по-спешни. Първата тематика бе координацията в енергетиката. Нашият район зависи от съветска сила, обсъждахме по какъв начин някои от тръбопроводите може да работят в различен направления, да вземем полутечен газ от Турция и Гърция, обсъдихме Коридор 8, който би трябвало да стои устойчиво на картата”, сподели Петков на британски език. Държавите в НАТО приказват за самолети и вложения в съоръжение, само че оборудването работи с логистична тактика и би трябвало да има взаимни дейности, с цел да има мощ тактика, посочи той. Според него, вместо да приказваме за скъпи военни системи, по добре да се координираме на локално равнище.

„ Говорихме за мигрантите. Румъния сега е най-силно ударена с максимален брой бежанци. Те се оправят отлично. Обсъдихме, че с продължението на спора би трябвало да имаме обща тактика и по тази тематика. Сигурността на храната също е съществена тематика, приказваме за жито, олио, това са значими тематики. И по тази причина земеделските ни министри би трябвало да приказват дружно. Говорихме и за възобновяване на Украйна”.

„ Обсъдихме общата тематика за изкореняването на прането на пари и да си оказваме помощ в битката против корупцията . Местната корупция е инструмент, който се употребява от Русия за въздействие в района. Хората, които са корумпирани на локално равнище в доста случаи са сътрудници на непознат интерес и ние би трябвало да се занимаем с тях, сподели ще той. „ Имаме Трансбалкански газопровод, би трябвало да обърнем неговата посока и по него да се доставя полутечен газ от Турция и Гърция. Трябва да обърнем посоката на газа. Това, което идваше от север би трябвало да идва от юг”, добави Петков.

Имаме планове за акумулатори, които ще доведат до енергийна сигурност и конкурентност.

Премиерът заяви още, че през днешния ден имаме филантропичен полет от Русия, с който връщаме нашите сънародници. Мога да потвърдя, че нашият дипломат се връща от Русия, сподели още Петков.

От своя страна министър председателят на Черна гора Здравко Кривокапич съобщи, че е значимо по-малко да се приказва и да се работи повече. Нашата страна посрещна към 200 000 бежанци, акцентира той и се възхити на това, което вършат по въпроса България и Румъния.

„ Имаме проблем със свързаността”, сподели Кривокапич. Ако не осигурим нужните връзки, нашият район ще бъде друг от Европа, а ние не го искаме”, добави още той.

„ Черна гора може би е единствената страна в Европа, която не употребява газ, по тази причина ние преглеждаме опциите за доставки на газ и петрол. Имаме благоприятни условия за потребление на полутечен газ”, добави още Кривокапич.

По отношение на прането на пари съдействието е съвършено, добави той.

Северномакедонският министър председател Димитър Ковачевски сподели също на британски език, че са изпратили мощно обръщение за съгласуваност сред четирите страни. „ Работим по газопровод от Гърция за Северна Македония, в много напреднала фаза. Правим електропровод, по който гръцкият ток ще идва в РСМ и Албания. Това ще е потребно за целия регион”, сподели Ковачевски.

Румънският министър председател Николае Чука акцентира, че са разискали по какъв начин да подкрепят опциите на НАТО за отбрана на източния фланг. „ Няма подозрение, че Русия е най-сериозната опасност за общата ни сигурност. Даваме си сметка за зловредното въздействие на Русия в района. Ние ще засилим устойчивостта си с противопоставяне на подправените вести, увеличение на енергийната самостоятелност. Ще имаме взаимен метод при подпомагането на нашите сътрудници, с цел да се оправим с тази непровокирана офанзива на Русия против Украйна, добави Чука. Той добави, че в резултат на войната цената на торовете се е вдигнала в пъти. Той благодари на Кирил Петков, че е поел ангажимет да приключи процеса по създаване на интерконектора сред България и Гърция.

Ковачески също се оплака от високите цени на торовете, които са скочли с 300- 400 % и съобщи, че има дефицит на международните пазари.

Растат цените на житото, а с тях и цените на храните.

Срещата в София, рекламирана като конгрес на министър председателите на страните от Югоизточна Европа, членки на НАТО, мина без присъединяване на Албания, Хърватия и Гърция.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР