Местна легенда разказва, че китовете вземали най-красивите жени то селото,

...
Местна легенда разказва, че китовете вземали най-красивите жени то селото,
Коментари Харесай

От това призрачно изоставено село в руска Чукотка можете да видите Аляска

Местна легенда споделя, че китовете вземали най-красивите дами то селото, с цел да пазят локалните заселници и да им носят шанс и благополучие.

Наукан в предишното е най-източното обитаемо място в Евразия, преди да бъде изоставено през 1958 година. Днес бившето ескимоско село се е сгушило от съветската страна на Беринговия проток, който разделя съветския Далечен изток от Аляска.  Ansgar Walk (CC BY-SA 3.0)

Смята се, че ескимосите основават Наукан през XIV век. През 1648 година съветският морски изобретател Семьон Дежньов губи един от корабите си край селото, до момента в който плава през Берлинговия проток 80 години преди Витус Беринг. Този исторически случай по-късно е увековечен с бюст на вр. Ингегрук в Наукан.  Ansgar Walk (CC BY-SA 3.0)

На локалните е подредено да изоставен обитаемото място през 1958 година вследствие на руската политика за разформироване на така наречен „необещаващи села“ – дребни обитаеми места, считани за нерелевантни за напредъка на руската планова стопанска система. Според политиката хората от дребните села са разселвани в по-големи обитаеми места в провинцията, където са съсредоточени индустриалните и обществени институции. В оня миг в Наукан живеят към 400 души и руските управляващи го считат за едно от „необещаващите“ обитаеми места.  Ansgar Walk (CC BY-SA 3.0)

Въпреки този статут, по това време Наукан е относително многоброен по стандартите на тази далечен и доста едва обитаем регион. В селото живеят 13 ескимоски клана, обединени от своя неповторим акцент и обичаи, митове и приказки.  Юрий Смитюк/ТАСС

Според една от тези приказки, хората, които живели в селото, сключили контракт с китовете: мъдрите животни, обитаващи морските води край брега, можели да вземат най-красивите дами за свои съпруги, а в подмяна те благославяли локалните и им давали шанс и благополучие.  Юрий Смитюк/ТАСС

Въпреки тази обещана благословия, Наукан е виждал и по-добри времена. Днес това е едно призрачно село и изоставени здания, които единствено припомнят за славните му години: колибите, фарът, постройките на метеорологичната станция, останките от стопанските постройки.  Юрий Смитюк/ТАСС

Това е едно пусто място на края на света, което е относително труднодостъпно. Наукан се посещава главно от туристи и търсачи на завършения, които идват тук като част от круизи или експедиции.

Редките гости на изоставеното обитаемо място се награждават със спиращи дъха гледки на морето и , които се виждат в ясни слънчеви дни, защото американската територия е единствено на 80-ина километра.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР