Втори еквадорски политик убит за по-малко от седмица

...
Местен партиен лидер беше убит в Еквадор, вторият политик, убит
Коментари Харесай

Местен партиен лидер беше убит в Еквадор, вторият политик, убит в рамките на една седмица.

Педро Брионес беше застрелян от въоръжени мъже на мотоциклет в дома си в северната провинция Есмералдас.

Убийството му идва само пет дни след като кандидатът за президент Фернандо Вилависенсио беше застрелян в столицата Кито.

Процентът на убийствата в Еквадор скочи, тъй като местните банди изковаха съюзи с международни престъпни картели.

Убийствата на политици разтърсиха страната преди предсрочните президентски избори на 20 август.

Г-н Брионес беше лидер на лявата Партия на гражданската революция в Есмералдас. Колеги от партията изразиха своите съболезнования на семейството му.

Кандидатът за президент на партията Луиза Гонсалес каза, че Еквадор преминава през „най-кървавия си период“.< /p>

Бившият президент Рафаел Кореа, който основа Партията на гражданската революция, написа: „Те убиха друг наш колега в Есмералдас. Стига!“

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Полицията все още не е коментирала официално убийството, но местните медии съобщиха, че двамата стрелци са избягали с мотоциклет, след като са застреляли г-н Брионес в Сан Матео, южно от град Есмералдас.

Все още не е ясно какъв може да е бил възможният мотив.

Провинция Есмералдас, на границата с Колумбия, е една от най-тежко засегнатите от вълната от насилие, която се разпространи в цялата страна.

Порестата й граница с Колумбия и местоположението й на тихоокеанското крайбрежие правят провинцията привлекателна за контрабандистите на наркотици, които трафикират кокаин от Колумбия през Еквадор до САЩ и Европа.

Но насилието не е ограничено до Есмералдас. Миналия месец кметът на пристанищния град Манта в провинция Манаби беше застрелян, докато инспектира проект за благоустрояване.

Жертвата с най-висок профил досега е Фернандо Вилависенсио, откровен журналист, който разкри корупционни скандали и разобличи връзките между организираната престъпност и държавни служители.

Шестима мъже са арестувани във връзка с убийството му, всичките колумбийски граждани.

Агенти на ФБР пристигнаха в страната от САЩ в неделя и обединиха сили с еквадорската полиция, за да разследват убийството на Фернандо Вилависенсио.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР