Месото и месните продукти са сред храните, които са неизменна

...
Месото и месните продукти са сред храните, които са неизменна
Коментари Харесай

Kaufland: Почти двойно се увеличава консумацията на месо за 10 години

Месото и месните артикули са измежду храните, които са неизменима част от менюто на българина, като в последните 10 години потреблението им нараства доста. Това сочат данни от обстойно изследване на питателните привички на българите, показано по време на първата обществена полемика „ Да поговорим за качеството на храната “, проведена от Kaufland България. Изследването беше показано от проф. доктор Веселка Дулева, шеф на отдел „ Храни и хранене ” в НЦОЗА и народен съветник по хранене и диететика към Министерството на здравеопазването, по време на форума. Данните сочат, че потреблението е строго подвластна от пола, възрастта и физическата интензивност на респондентите, като най-голямо нарастване в потреблението се вижда във възрастовата група 19-29 години, достигайки приблизително 150 грама на ден. Проф. Дулева подсети още, че експертите по хранене предлагат консумация на месо сред 2 и 4 пъти седмично и акцентира, че за близо 45% от подрастващите до 9-годишна възраст тази рекомендация се съблюдава. При възрастните над 18г. честотата понижава, като към 36% от тях я съблюдават.

Резултатите от проучванията, провеждани от проф. Дулева, са изведени на база периодически мониторинг и оценка на хранителния банкет и хранителния статус на популацията в България на над 1 годишна възраст, в което са включени към 4000 лица. Заключенията за потреблението на месо и месни артикули са направени на база данни в интервала сред 2004 и 2014 година и разкриват че за 10 години среднодневната потреблението на месо от децата и подрастващите на възраст 7-18 години се е нараснала двойно, като доближава съвсем 160 грама.

Проф. Дулева добави статистиката и с проучвания на Национален статистически институт, които следят 3000 семейства и регистрират количествата храни, които влизат в тях. Според данните на Национален статистически институт средногодишното ползване на месо от семействата в България е сред 36 и 38 кг.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР