Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последния ден, в който се

...
Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последния ден, в който се
Коментари Харесай

Неделя Месопустна - Месни Заговезни

Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последния ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата. Денят постоянно съответствува с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник обвързван с настъпващата пролет. Ден преди Месни Заговезни, в събота, се отбелязва Задушница пред Великия пост. Както при другите задушници, се върви на гроба на нашите близки, прекадява се, прелива се с вино, пали се свещ. Раздават се подавки: жито, самун без мая, сирене и яйца.

 Седмицата след Месни Заговезни се назовава Сирница. През нея до идната неделя, когато е Сирни Заговезни, може да се ядат сирене, мляко, масло - всевъзможни млечни артикули и яйца. Тези две седмици са самобитна подготовка на организма за най-дългите пости през годината. Постите съществуват в съвсем всички антични култури, като форма на пречистване от злото, като тестване на индивида вкопчил се в материалното, като превъзходство над желанията и пристрастеностите. Едно себеосъзнаване за непрекъснатия ни блян, за мястото ни в духовното ни развиване.

 Безспорно обаче, в прехода на природата сред зима и пролет, в постите се крие и конфигуриране и отмора на организма ни, водещо до изчистване от токсините. По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им блага: варена кокошка, ритуален самун и вино, през днешния ден най-често торта. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни артикули софра. Наближават дните, в които веселбите са неразрешени.

 Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска лой (мас, краве масло), баница с месо.

Инфо: www.hera.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР