Месни Заговезни е!На 19 февруари е Месни Заговезни или Неделя

...
Месни Заговезни е!На 19 февруари е Месни Заговезни или Неделя
Коментари Харесай

Три идеи за трапезата на Месни Заговезни

Месни Заговезни е!

На 19 февруари е Месни Заговезни или Неделя Месопустна. Това е православен църковен празник, който се чества постоянно в неделя, 8 седмици преди Великден. От този ден до края на Великите пости са неразрешени месото и месните артикули.

На месни Заговезни се подготвят баница с мехлем и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, тъй като по-късно те са строго неразрешени.

Денят се назовава още Неделя Месопустна, тъй като е последният ден преди постите, когато се яде месо. Както се мени датата на Великден, по този начин се менят и датите на празниците, свързани с Великденския цикъл, а Месни Заговезни е първият празник, обвързван с този цикъл.

Ето и няколко предписания, заети от Gotvach.bg, които ще създадат празника ни паметен:

БАНИЦА С МАС

За да я приготвите, ще са ви нужни 400 г брашно вид 500, 250 г краве сирене, 8 с.л. мехлем, 120 г масло, 200 мл вода, 3 яйца, 20 мл олио, две трети супени лъжици оцет, 1 ч.л. сол и половин чаена лъжица сода бикарбонат.

Начин на подготвяне:

Корите се намазват с мехлем и се подреждат една върху друга. След това тестото се разделя на две елементи като първата се разточва намазва се с мехлем, сгъва се на две и отново се намазва, до момента в който тестото още веднъж не замязя на топка. Същото се прави и с втората част на тестото.

Двете топки би трябвало да престоят в ледник към 3 часа. След това първата топка се разточва с размерите на тавата, в която ще бъде баницата. Поставя се в съда, а от горната страна се поръсва със сиренето и яйцата.

Сместа се покрива с втората кора и се залива с разтопеното масло, след което се разрязва и се пече в мощно загрята фурна.

УНИКАЛНО МЕСНО РУЛО

За приготвянето на руло от месо най-добре е да подготвите каймата сами. За по-лесното оформяне на рулото използвайте транспарантно фолио.

Винаги слагайте в тавата рулото с ръба надолу. Руло се получава от разнообразни типове месо: телешко, свинско, пилешко и пуешко месо. Плънката може да бъде разнообразявана по ваше предпочитание, всичко зависи от фантазията ви. Месните рула са вкусни както топли, по този начин и студени.

Много е вкусно рулото от телешко месо с лук и яйце.

Необходими артикули: 600 грама телешко месо, 100 грама бял самун, 1 непълна чаша вода или прясно мляко, 4 глави лук, 4 яйца плюс едно за мазане, половин китка магданоз, сол и черен пипер на усет, 1 супена лъжица масло.

Накиснете хляба във водата или млякото, като авансово махнете кората. След като набъбне, го отцедете. Нарежете месото на късчета и го смелете, прибавете хляба и разбъркайте.

Прекарайте месото с хляба през месомелачката. Посолете, поръсете с черен пипер, прибавете останалата вода или мляко и добре омесете с ръце.

Сварете яйцата и ги нарежете на ситно. Нарежете на ситно лука и го запържете в маслото. Нарежете на ситно магданоза. Смесете всичко и посолете.

Намокрете салфетка от плат или опънете транспарантно домакинско фолио. Разпределете върху повърхността пласт от два сантиметра кайма. Върху него разпределете плънката, завийте на руло благодарение на салфетката или фолиото.

В намазана с лой тава сложете рулото с ръба надолу. Разбийте едно яйце, намажете рулото с него, надупчете го на няколко места с вилица, напръскайте с лой и печете във фурна на 260 градуса.

Бързо и вкусно се получава пилешко руло с грах.

Необходими артикули: 1 пиле, 300 грама свинско месо, 1 морков, 1 скилидка чесън, 200 грама грах от консерва, 2 яйца, олио, горчица, сол, черен пипер.

Пилето се обезкостява, месото се смила дружно с нарязаното на части свинско месо. Добавя се настърганият морков, намачканият чесън, яйцата и грахът. Соли се, поръсва се с черен пипер.

Алуминиево фолио се намазва с олио, поставя се върху него пилешката кожа, върху нея се разпределя месото. Намазва се с горчица и благодарение на фолиото се увива на руло. Рулото се увива във фолиото и се пече час и половина на междинна температура.

ДЕТСКИ КЮФТЕТА НА ПАРА

Не е ясно дали единствено заради симпатичната си закръглена форма или просто поради самия си усет, само че месните кюфтета са обичано ядене на децата.

Тъй като най-вероятно Ви е омръзнало да ги приготвяте на скара или пък се притеснявате да ги пържите от позиция на това дали са здравословни, тук ще Ви покажем по какъв начин да приготвите по-нестандартни месни кюфтета, които хем са вкусни, хем са потребни.

Необходими артикули:

600 г телешка кайма /може свинска, също и смесена/, 1 филия пълнозърнест самун, 1 с. л. зехтин, сол на усет, няколко стръка магданоз.

Начин на подготвяне:

Филията самун се поставя да се кисне във вода, след което се отцежда и се смесва дружно с каймата, ситно нарязания магданоз и малко сол. От тази примес се оформят кюфтенца, които се слагат върху намазана със зехтин решетка, поставена на дъното на подобаващ съд, в който кипи малко вода. Кюфтетата се варят на пара под похлупак до цялостна подготвеност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР