Месеци след инфекцията нивата на антителата в хората, прекарали COVID-19

...
Месеци след инфекцията нивата на антителата в хората, прекарали COVID-19
Коментари Харесай

Имунната система на хората, прекарали COVID-19 леко, може никога да не забрави вируса

Месеци след инфекцията равнищата на антителата в хората, прекарали COVID-19 леко, понижават последователно. Въпреки това обаче имунните кафези в костния мозък остават в подготвеност да произведат нови, предава Ройтерс.

Когато се заразим с вируса, тялото ни основава имунни кафези със относително къс живот, чиято функционалност е да генерира бързо първичната вълна от защитни антитела. Когато в края на краищата въпросните имунни кафези умрат, равнищата на антителата също понижават. Оказва се обаче, че след инфекцията тялото ни резервира запас от тези имунни кафези, наречени дълготрайни плазмени кафези. По-голямата част от тях мигрират към костния мозък, изяснява съавторът на изследването Али Елебеди от Вашингтонския медицински университет в Сейнт Луис. Неговият екип е взел проби от костния мозък на 19 пациенти – седем месеца, откакто са прекарали COVID-19 леко. 15 от тях са разполагали с дълготрайни плазмени кафези, отделящи антитела против ковид. На 5 от 15-те е направена втора биопсия на костния мозък – 11 месеца след началото на признаците. Те към момента са разполагали с дълготрайни плазмени кафези, секретиращи антитела против SARS-CoV-2.  

Според Елебеди тези кафези „ си стоят в костния мозък и отделят антитела. Те вършат това от мига, в който тялото се е преборило с инфекцията, и ще продължат да вършат това до безкрайност… Тези кафези ще живеят и създават антитела до края на живота на въпросния човек. “

Все още не е ясно дали сходни резултати се следят и при хора, изкарали COVID-19 умерени или тежки признаци, допълват създателите.

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР