Месеци наред в Иран имаше протести след смъртта на млада

...
Месеци наред в Иран имаше протести след смъртта на млада
Коментари Харесай

Иран премахва нравствената полиция

Месеци наред в Иран имаше митинги след гибелта на млада жена, задържана за „ погрешно “ носене на хиджаб
Иран отстранява нравствената полиция, която трябваше да следи за облеклото на дамите. Месеци наред в Иран имаше митинги след гибелта на млада жена в ареста.

Махса Амини беше арестувана от нравствената полиция за хипотетично нарушение на строгите правила за носене на хиджаб. Тя умря при съмнителни условия, три дни след ареста поради „ погрешно “ носене на хиджаб. Съмненията са, че е станала жертва на полицейско принуждение.

Главният прокурор на Иран Джафар Монтазери разгласи, че законът, в който се урежда носенето на хиджаб, ще бъде преразгледан, предава Би Би Си.

Дори в случай че моралната полиция бъде закрита, това не значи, че законът от десетилетия ще бъде изменен, отбелязва организацията.

Ако бъде доказано, премахването на нравствената полиция ще бъде отстъпка, само че няма гаранции, че ще бъде задоволителна за прекъсване на митингите.

Иран има разнообразни форми на морална полиция от Ислямската гражданска война през 1979 година, само че последната версия - публично известна като Gasht-e Ershad - сега е главната, натоварена с използването на ислямския кодекс на държание на страната.

Те започнаха да патрулират през 2006 година, с цел да наложат дрес кода, който също по този начин изисква дамите да носят дълги облекла и не разрешава къси панталони, скъсани дънки и други облекла, които се считат за нескромни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР