Месец след началото на учебната година четири деца със СОП,

...
Месец след началото на учебната година четири деца със СОП,
Коментари Харесай

Четири деца със СОП не успяха да запишат първи клас, родителите им заподозряха афера между институциите

Месец след началото на образователната година четири деца със СОП, които трябваше към този момент да са първокласници, към момента не посещават учебно заведение. А бъдещото им обучение се трансформира в пленник на междуинституционални неуредици и пословична бюрократична апатичност.
Прочетете още
Един от тях е дребният Калоян. Детето е диагностицирано с увреждания от аутистичния набор и нарушен слух. За проблема пред TrafficNews споделят родители му, които от април насам се борят  той да се образова в профилираното учебно заведение за УСС „ Проф. Д-р Стоян Белинов “ /за деца с повреден слух/ в Пловдив.

Сагата, продължаваща и до през днешния ден, почнала по този начин - родителите на Калоян и още няколко фамилии на деца със СОП насочили интереса си към профилираното учебно заведение, защото посещавали детската градина, прилежаща към него.

В предварителни неофициални диалози те разбрали за опцията за откриване на паралелка, в която да се образоват деца с голям брой увреждания /включително с диагноза като аутизъм/. Било им обяснено, че процедурата е допустима и написана в член 173 т.9 от Наредбата за приобщаващо обучение. По мнение на семейство Иванови,  родители на Калоян,  за развиването му няма да бъде добре да се образова в всеобщо учебно заведение и по тази причина счели, че „ Проф. Д-р Стоян Белинов “ е най-хубавата алтернатива.

Така те почнали процеса по кандидатстване. Поради спецификите си в просветителната институция приемът на възпитаници се реализира след позитивно мнение на Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващо обучение – Пловдив (РЦПППО).

Ивайло Иванов споделя, че следвайки процедурите, се явили на комисия, която да оцени положението на детето им. Приложили всички нужни документи, ТЕЛК-ово решение, както и проучвания от аудиограма, в която били разказани слуховите нарушавания на Калоян. Комисията обаче счела, че уврежданията на детето му са под нужната граница, която ще му обезпечи място в УСС „ Проф. Д-р Стоян Белинов “.

Като алтернатива им било препоръчано то да се образова в Център за специфична просветителна поддръжка към РЦПППО. Този вид обаче не удовлетворил родителите на Калоян и другите три деца, получили отвод за образование в учебното заведение за деца със слухови увреждания.

В опровергаване на протичащото се родителите пуснали групови писма тъжби до няколко институции, в това число РЦПППО, РУО-Пловдив, Министерството на обучение и науката, Община Пловдив, Агенцията за протекция на детето, Областна администрация Пловдив.

Последвало само среща с шефа на РУО-Пловдив Антоанета Палова. След нея, РУО изготвили отчет по тематиката, които бил препратен до МОН. Съдържанието му и до ден сегашен не е известно за родителите.

„ Започнахме получаваме пристискащи писма от Регионалния център за приобщаващо обучение за следващо явяване на Комисия, която да прегледа уврежданията на децата. Ние към този момент преминахме през тях и не сме подавали второ заявление “, разяснява Ивайло Иванов, съгласно който още едно явяване на комисия е безпочвено, така като  коства още времеви и финансов запас.

На този стадий родителите се усъмнили дали всички процедури се случват транспарантно. Те заподозрели институциите в скица, целяща закриване на профилираното учебно заведение. 

 „ Не знаем тъкмо какви са вътрешните спорове сред Регионалния център и учебното заведение, имаме съмнения в търсене на материална полза. По неофициална информация желаят да закрият учебното заведение, а то да бъде усвоено от Регионалния център за поддръжка. Имаме информация за това, че детската градина е към този момент добита от центъра. Но каквито и да са им ползите, в този момент ние сме заложници на тях “, добавя бащата на Калоян.

За да потърси отговор на въпросите на родителите, TrafficNews се свърза с шефа на Регионалния център за поддръжка процеса на приобщаващо обучение - Пловдив, представена неколкократно в сигналите на родителите като забъркан лице в спора. Пред наш кореспондент тя отхвърли съществуването на каквото и да е интерес, друг от това в интерес на децата.

По нейни думи отводът на комисията към центъра за приобщаващо обучение да разреши образованието им в УСС „ Проф. Д-р Стоян Белинов “ е поради липса на доказателства за слухови увреждания. Големият проблем съгласно нея идва от илюзия, импортирана от трети лица към родителите, че може да бъде разкрита „ Комуникативна паралелка “ /спомената нагоре като съответно предпочитание на самите родители/.

„ Някои от родителите потвърдиха, че децата им не са със съществени слухови нарушавания. Те обаче споделиха – „ ние сме за отзивчивата паралелка “. За пръв път чух за такава. Преди това желая да прибавя, че не е добре за деца от аутистичния набор, които нямат слухови нарушавания, да се образоват в подобен вид профилирани институции. Има редица изследвания, които потвърждава, че това няма да бъде добре за тяхното развиване “, съобщи Катя Стоилова.

По нейни думи по отношение на проблема тя провела съвещания с медицински адвокати, експерти УНГ и психолози, които удостоверили, че записването на възпитаници с ниско равнище на слухови увреждания в профилирано за това учебно заведение не е най-хубавото решение.

Някой неофициално убеждава тези родители за разкриването на паралелки, които не са разказани в наредбите или разкриването им опонира на законовите процедури, съобщи още тя. При опит да разберем дали подозира съответни лица, Стоилова отхвърли да цитира имена. Въпреки това нееднозначно загатна, че има поради избрани персони.

„ Пуснах писмо до шефа на учебното заведение, само че тя отхвърли разкриването на паралелки, които не са коментирани в закона. РУО също не са предизвестени за това. Звънях в МОН, това е нещо съществено, само че се оказа, че това не участва на никое място като написана процедура “, добави тя.

Пред TrafficNews управлението на УСС „ Проф. Д-р Стоян Белинов “ също отхвърли да е обещавало на съответни родители да бъде разкрита паралелка за деца с увреждания от аутистичния набор. 

„ Предварителен план-прием нямаме, ние не сме увещавали никого. Разкриваме паралелки съгласно броя на учениците, които са ориентирани то РЦПППО-Пловдив. Тези родители най-вероятно са комуникирали във официални и неофициални групи “, декларира Христина Танева - зам. шеф АСД.

Малко по-късно в диалога обаче тя вметна „ Не е загадка за никого, че в учебното заведение постъпват деца с голям брой увреждания. Ако имаме такива деца, следва образуването на избрани паралелки, в които да ги образоваме “.

Остава неразбираемо по какъв начин щом „ не е загадка за никого “ сформирането на групи с деца с множествени увреждания – шефовете отхвърлят за „ отзивчива паралелка “  писмено в допиванията на Катя Стоилова. Това една и съща паралелката ли е? При няколкократно заложен въпрос за това получаваме отговор в стила – „ ние не знаем какви деца ще бъдат позволени, ние ги разпределяме в паралелки “.

Това обаче няма такова значение през днешния ден – средата на октомври, когато няколко месеца битка с вятърни мелници и очакване на отговори от институциите Калоян и другите три деца още не са първолаци.

Оттук обаче се отключва един проблем, който несъмнено ще назовем сериозен. Поради наложителния темперамент на образованието в България и поради обстоятелството, че децата не попадат в описите на нито едно учебно заведение – те към този момент се водят „ деца в риск “ .

Предвид последното се задейства обществен механизъм, поради който родителите подлежат на санкции и ще бъдат обект на инспекции от обществените. Впрочем парична глоба към този момент е последвала от  страна на Община Пловдив.

„ Ще ни изкарат безотговорни родители. А ние желаеме най-хубавото за детето си. Отказахме предлагането то да се образова в ЦСОП, защото там не вдъхнаха доверие. Попитахме ги дали могат да образоват децата ни по съответни стратегии за деца с аутизъм – даже не бях чували за такава “, добави Иванов.

Без триумф остава опитът ни да разберем кое е съответното лице, общувало с родителите за опицията да бъде разкрита " отзивчива паралелка “ за деца с аутизъм. За страдание – какво се случва с бъдещото обучение и интеграция на четирите деца със специфични потребности, още веднъж е с неразбираеми хоризонти. 

TrafficNews ще продължи работата си по случая в търсене на истината за събитията, довели до един неслучил се първи образователен ден.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР