Месец след като официално обяви, че разполага с „Локомат Про

...
Месец след като официално обяви, че разполага с „Локомат Про
Коментари Харесай

Първият в България Център за роботизирана рехабилитация отвори врати

Месец откакто публично разгласи, че разполага с „ Локомат Про " (изключително акуратен апарат, раздвижващ долните крака и борещ спастичността им посредством движение), най-голямата болница за рехабилитация в България - „ Сердика " разгласи, че ще подари процедури с „ Локомат Про " на възрастни и деца с детска церебрална парализа (ДЦП), множествена склероза, Паркинсон, инсулт и други причинители на двигателни недостатъци.
Благотворителната акция на болница за рехабилитация „ Сердика " беше публично оповестена по време на виртуална конференция във връзка откриването на първия в България Център за роботизирана рехабилитация с „ Локомат Про ". В конференцията участваха: д.м.н. Емил Янков - изпълнителен шеф на болница „ Сердика ", Димитър Петров - шеф физиотерапия и рехабилитация в „ Сердика " и Гери Дончева - PR управител на болничното заведение. Водещ на цифровата презентация беше проф. д.н. Любомир Стойков.
Идеята за благотворителната самодейност и за основаването на първия в България Център за роботизирана рехабилитация е на д.м.н. Емил Янков, който е воден от желанието да помогне на хора в потребност, подбудена от обстоятелството, че имат дете с ДЦП или че са получили инсулт да вземем за пример. „ Покрай митингите „ Системата ги убива " видях какъв брой неправда и какъв брой злощастие има в десетки фамилии. Винаги ми се е желало да направя нещо. Болница „ Сердика " от самото си начало влага старания и средства в името на здравето на хората, а в този момент, когато към този момент имаме детско поделение и Локомат Про, е моментът да подадем ръка. ", съобщи господин Янков и подсети, че в „ Сердика " достъпността е приоритет, а здравето на пациентите е цел номер едно.
Емил Янков изясни още, че през миналата 2019-та година е сложено робо-началото за болница „ Сердика ", като е импортиран първият в България екзоскелет „ Хал Сайбърдайн ", а в следствие и уредите на „ Тайромоушън " - австрийски производител на техника за рехабилитация. АйТи отделът в болничното заведение основава и апарат за когнитивна терапия с името „ Смарт ".
По време на виртуалната конференция Димитър Петров показва и обясни опциите на „ Локомат Про ", като включи действителен пациент от болница „ Сердика ". Гергана Дончева от своя страна показа персоналния си опит в подпомагането на дете, което е имало потребност от лекуване с „ Локомат Про ". Тя подчертава и на това, че доста хора от самодейността „ Българската Коледа " търсят лекуване точно с „ Локомат Про " и болница „ Сердика " ще приема с приоритет тези пациенти.
Гергана Малкоданска разгласи по време на цифровата среща, че дружно с нейния житейски сътрудник, интериорният дизайнер Александър Ковачев, желаят да подкрепят благотворителната акция с подаяние за съответен пациент - дете, което има потребност от роботизирана терапия. От скоро в постройката на болница „ Сердика " в столичния квартал „ Овча Купел " към този момент действа и детско поделение.

Как ще става подборът?
Желаещите би трябвало да подадат молба-писмо за разглеждане, адресирана към болница за рехабилитация „ Сердика " (адрес: ул. „ Монтевидео " 21А, гр. София, п.к. 1618, а може и на e-mail: [email protected]), в която да споделят историята си (или на детето). По убеждение на молителите, същите могат да приложат и снимкови материали, документи, които да послужат за задачите на терапиите с „ Локомат Про ", разказани в правилника, адрес, на който живеят сега и декларация за единодушие за култивиране на персонални данни. Във всички случаи, молителите би трябвало обширно да се срещнат и съгласят документално с Правилника, който в детайли разказва цялата процедура. Правилникът е наличен на страницата на Болницата: www.serdika.com;

Какви са изискванията?
След като болничното заведение се увери, че детето или възрастният е в действителна потребност и че има капацитет за напредък в положението, лицата ще бъдат разпределени за процедури в часови диапазон, в който болничното заведение уточни. Финансирането на процедурите от страна на Болницата покрива 100% от процедурите и е единствено за приходящи пациенти. Болница „ Сердика " си резервира правото на отвод, както и при почнали към този момент лечения, според описаното в Правилника.
Графикът за процедури с „ Локомат Про " се запълва и от лица, които сами финансират терапиите си (чрез благотворителни акции, със лични средства или по различен начин). Цели 20% от всички процедури с уреда на Хокома ще бъдат благотворителни - дарени на нуждаещи се. Това е безспорен казус в международен мащаб - никоя друга болница не подарява лечения с този апарат.
В България няма указател и не е правена статистика за болните от детска церебрална парализа. При средноевропейска периодичност 2-2,5 на хиляда, в София има към 500-600 деца от 0 до 18 години с това заболяване. Има разнообразни форми на церебрална парализа, някои са по-леки от други. Предполага се, че в България общата численост на деца с ДЦП е почти 20 000.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР