Месец преди началото на германското председателство на Съвета на ЕС

...
Месец преди началото на германското председателство на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

Меркел: ЕС трябва да вземе съдбата си в свои ръце

Месец преди началото на немското председателство на Съвета на Европейски Съюз канцлерът Ангела Меркел удостовери, че акцентът ще бъде ориентиран към справяне с рецесията с ковид и нейните последствия.

Меркел, дружно с федералните министри на финансите и външните работи Олаф Шолц и Хайко Маас, както и с министъра в канцлерството Хелге Браун, осведомиха водачите на Европейския парламент в сряда. Председателят Давид Сасоли и ръководителите на политическите групи участваха на срещата.

След диалога, който се организира като видеоконференция, федералното държавно управление съобщи, че е разисквано по какъв начин да се подкрепи възобновяване на европейската стопанска система и многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз. Стана дума и за опазването на климата, цифровата политика и ролята на Европа в света. Германия ще поеме председателството на Съюза за шест месеца при започване на юли. Членовете на Бундестага и Европейския парламент също обмениха отзиви в сряда. Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле разгласи, че през есента би трябвало да се организира конференция на високо ниво за миграцията и даването на леговище с присъединяване на членове на националните парламенти и Европейския парламент.

" Европа може да излезе от рецесията по-силна, в сравнение с влезе ", съобщи Меркел в речта си за външната политика и политиката на сигурност по време на председателството. Въпреки че в този момент фокусът ще бъде главно върху вътрешни въпроси, върху икономическото възобновяване, би трябвало да се обърне внимание на „ какъв брой значим е световният ни ангажимент ". Целта е „ подсилване на Европа като котва на стабилността в света " и „ по-нататъшното й развиване като способна и оформяща мощ ". На първо място Меркел загатна връзките с Китай, които би трябвало да бъдат интензивно завършени. През септември в Лайпциг е планувана среща на върха сред Европейски Съюз и Китай. Меркел маркира четири тематики, по които се надява да реализира прогрес: сключването на капиталово съглашение, запазване на климата и околната среда, по-голяма бистрота по световните пандемии и устойчивото развиване в Африка.

Планирана е среща на върха сред Европейски Съюз и Африка за октомври. Хората би трябвало да намерят дружно отговор по какъв начин могат да бъдат смекчени последствията от пандемията, сподели Меркел. Европа би могла да научи доста от тези африкански страни, които имат личен опит в битката с пандемията. Тя напомни, че конференцията в Берлин за Либия през януари способства за поддръжка на напъните за мир. Възможност за стабилизиране на страната би имало единствено в случай че страните се спогодят с посредничеството на Организация на обединените нации за преустановяване на огъня и се върнат на масата за договаряния.

Канцлерът сподели, че най-важният сътрудник на Европа са Съединени американски щати. „ Разбира се, аз съм наясно, че работата с Америка сега е по-трудна, в сравнение с бихме желали. " Въпреки това тя беше „ надълбоко " уверена, че трансатлантическите връзки са и ще останат „ централен дирек " на немската външна политика и политиката на сигурност. Европа не е „ неутрална ", тя „ е част от политическия запад ". Ако желае да резервира полезностите си, ще би трябвало да вземе ориста си в свои ръце повече от преди и също да работи като благонадежден сътрудник на западната общественост от полезности и ползи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР