Месец март завършва с призив да опазим околната среда и

...
Месец март завършва с призив да опазим околната среда и
Коментари Харесай

Ученици от цялата страна споделят идеи за енергийна ефективност

Месец март приключва с апел да опазим околната среда и да влагаме в решения за възстановяване на енергийната успеваемост и технологии за зелени здания

Над 60 възпитаници от 10 до 12 клас взеха присъединяване в деветото издание на националното съревнование за финансова просветеност " Финансов иновационен лагер " по стратегия " Учебнa компания ", проведен от JA Bulgaria в партньорство със Citibank Bulgaria. В надпреварата се включиха възпитаници от 19 гимназии в 14 града в България и се състезаваха в екипи, с цел да дадат решение на проблем, обвързван с вложение в екологични планове.

Учениците бяха разпределени в 9 екипа, които влязоха в ролята на мениджъри на фонд в Citibank и развиха финансов проект за разпределение на бюджет от 100 милиона лв. сред портфолио от 3 екологични и/или нисковъглеродни капиталови плана. В рамките на два дни, тяхната съществена цел бе да показват финансов разбор и решение, SWOT разбор на най-подходящия план и по какъв начин той ще бъде печеливш за организацията.

Участниците бяха подкрепяни от ментори от екипите на Citibank и JA Bulgaria и от Кирилка Ангелова, наставник от доброволческата мрежа на JA Bulgaria.

В края на иновационния лагер, всеки от екипите показа своето решение пред панел от жури, в което участваха: Галина Томова, PR управител и координатор „ Корпоративна обществена отговорност " и Спаска Ананощева, „ Управление на паричните потоци и комерсиално финансиране " в Citibank Bulgaria, както и Милена Стойчева, основен изпълнителен шеф и Ирина Илиева, основен действен управител в JA Bulgaria. Сред споделените хрумвания, множеството участници показаха оферти, свързани с опазването на околната среда, с фокус към възстановяване на енергийната успеваемост на жилищната инфраструктура и здания. Този проблем е назрял неведнъж с годините и е очевидно, че младото и будно потомство насочва мощен зов да се вземат съответни ограничения от нужните институции в тази тенденция.

За победител в надпреварата бе разгласен тим GIP ( " Green Investment Project " ) формиран от Бюлен Абдишкова от УК " Hells cooking " от ПГ " П.Р.Славейков " в гр. Якоруда, Кристиян Христов от УК „ Casero " от ЧЕГ,,Проф. Иван Апостолов`` в гр. София, Иван Петровски и Алекс Иванов от УК „ ForFreshAir " от " Професионална гимназия по електротехника и електроника " в гр. Пловдив, Калоян Кирчев от УК " CRN Company " от СУ " Димитър Благоев " в гр. Провадия и Тина Гърненкова от УК " Green REBORN " от Английска езикова гимназия „ Гео Милев " в гр. Бургас. Екипът предложи капиталово портфолио, което включваше вложение в подкрепяне на пилотни планове за производството на зелен водород и биогаз.

„ Изключително забавно за мен е да вземам участие в такива планове, това ме зарежда с вяра, че всичко зависи от нас и е значимо, че имаме опция да споделяме нашите хрумвания пред ръководители на компании, които могат да повлияят положително върху развиването на концепциите ни. Благодарим на менторите, които бяха толкоз дружелюбни и на целия екип за реализацията на това събитие. " - споделят спечелилите.

Story image

„ Тази година менторите от Citibank, както и журито, бяха доста впечатлени от високият възторг и знания, които участниците демонстрираха в границите на образователната работна сесия по заложения ESG проблем. Младите хора приложиха своите добити предприемачески умения и предложиха устойчиви решения, които адресират екологичните провокации на нашите градове. ", показа Галина Томова от Citibank след награждаването на участниците.

Милена Стойчева, изпълнителен шеф на JA България показа за самодейността: „ Надявам се, че това е било прекарване, което ще остане незабравимо, въпреки това се надявам, че сте въодушевени да реализирате планове, които ще случват вложенията за стабилно развиване на нашите стопански системи, както финансово, по този начин и екологично. Благодаря на нашите сътрудници от Citibank за дейното присъединяване и поддръжка за реализирането на тази самодейност. "

На второ място журито класира концепцията на учениците от екип „ Иноватори ", състоящ се от Тамер Чакъров от УК „ GreenMagic " от СУ " Св. Паисий Хилендарски " в гр. Пловдив, Ивайло Мишев от УК „ Sweet Dreams " от ПТГ " Н. Вапцаров " в гр. Самоков, Семо Семов от УК " Schoolmade " от ПТГ „ Д-п Н. Василиади " в гр. Габрово, Рамадан Мюмюн от УК „ Little hands " от ЕГ " Проф. доктор Асен Златаров " в гр. Хасково, Светослава Христова от УК " Golden Nature " от СУ " Георги Бенковски " в гр. Пазарджик и Йешим Бехчет от УК „ CORK WORK " от ПГСУАУ " Атанас Буров " в гр. Силистра. Отборът впечатли журито с новаторските си решения, както и с метода, по който показа плана си - внедряване на новата технология в деяние.

„ Много се радваме, че участвахме и въпреки многото работа, бяхме доста ентуасиазирани от самото начало. Вярваме в сходни планове и тематики, и на драго сърце работим за възстановяване на средата, в която живеем " - разяснява участник от екипа.

На трето място се класираха тим „ The wonder " формиран от Момчил Христов ot УК „ Bio Hunting " от Математическа гимназия " Баба Тонка " в гр. Русе, Константин Георгиев от УК „ BioFoam " от Математическа гимназия " Баба Тонка " в гр. Русе, Алис Ахмед Мехмед от УК " Купи вяра ООД " от „ Професионална гимназия по лека индустрия и туризъм " в гр. Казанлък, Дани Николов от УК „ MindAccess " от ПГИ " Д-р Иван Богоров " в гр. Варна, Ивелина Николова от УК „ Aroma Flames " от ЕГ " Проф. доктор Асен Златаров " в гр. Хасково и Христина Николова от УК „ Revive The Used " от ПГСУАУ " Атанас Буров " в гр. Силистра. Отборът предложи вложение в „ интелигентна " електропреносна мрежа в България като решение на проблема.

" Благодаря за вашата разпоредителност, креативност и хъс да повишавате духа на младежите. Моите възпитаници са доста удовлетворени от присъединяване. Много са стимулирани и надъхани за изява. " - споделя Айше Кунч, учител от ПГ " П.Р.Славейков " в гр. Якоруда началник на УК " Hells cooking ".

JA Bulgaria и Citibank Bulgariaси партнират към този момент над 15 години, посредством финансовата поддръжка на фондация Сити. Усилията на двете организации и през 2021 година са обединени в #PathwaysToProgress - самодейност с фокус върху подготовката на младежите, с цел да бъдат сполучливи в актуалната стопанска система.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР