Месец и половина след като всички държавни компании трябваше да

...
Коментари Харесай

Отчетите на държавните тъмни каси "Монтажи" и "Автомагистрали" остават тайна

Месец и половина откакто всички държавни компании трябваше да подадат докладите си за първата половина на 2021 година в Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК), част от тях към момента не са забележими в електронния указател. Макар че множеството компании разгласиха документите си, усещане вършат изключения като " Монтажи " и " Автомагистрали ", които през последните месеци нашумяха с получените и превъзложени без търг и конкурс поръчки за милиарди левове. А забавянето, по всичко наподобява, се дължи на самата организация, която към момента се ръководи от фрагментите на ГЕРБ.
Как работи
Според правилника за използване на Закона за обществените предприятия държавните и общинските компании са длъжни да подават докладите и отчетите си за активността в период от 30 дни след приключването на всяко тримесечие (с изключение на годишните доклади, които се подават до 25 април на идната година). Информацията се качва от самите компании в електронния указател на АППК, като по-късно минава инспекция и утвърждение, преди да стане обществено налична. От организацията не дадоха отговор на въпрос на " Капитал " каква инспекция тъкмо се прави и какви периоди са планувани за това. Преди тази функционалност да се поеме от АППК, докладите се разгласиха на уеб страницата на Министерството на финансите ръчно, като процедурата отнемаше към седмица. Самият електронен указател на АППК беше пуснат по-рано тази година - тъкмо сега, когато трябваше да се подават годишните доклади, като забавянето тогава беше обяснено с новата система. Три месеца по-късно обаче публикуването на информацията, най-малко за някои компании, очевидно остава проблем.
Изгубени по пътя
Отчетите за първото полугодие трябваше да бъдат подадени до края на юли и огромна част от обществените предприятия го направиха. От " Монтажи " споделиха за " Капитал ", че също са показали доклада си - още на 23 юли, и даже приложиха извадка от уеб страницата на организацията, която демонстрира, че той е качен в системата. " Не можем да отговорим за какво същият не е оповестен от АППК ", споделиха от сдружението.

От организацията също признаха, че финансовият доклад на " Монтажи " е подаден към регистъра, само че заради неопределено показване на документите е бил върнат от специалистите за премахване на несъответствията. " Отчетът е подаден още веднъж и след нужната инспекция и при положение, че всички нужни документи са показани, ще бъде оповестен на електронния указател през другата седмицата ", прибавиха от АППК.

Засега не е ясно каква е повода за забавянето на доклада на " Автомагистрали ". От компанията не дадоха отговор дали документите са подадени от тяхна страна.
Какво се крие в докладите
Двете сдружения попаднаха във фокуса на публичното внимание, откакто предходният длъжностен кабинет разкри с документи порочните схеми, в които те са взели участие за разпределение на обществени средства към определени компании. От изнесените данни се разбра, че Агенция " Пътна инфраструктура " е упълномощила посредством инхаус процедура контракти за 4.5 милиарда лева на " Автомагистрали ", която от своя страна ги е разпределила към частни компании без публични поръчки. Най-голямата единична такава поръчка е за 79 млн. лева и е дадена на свързаната с " Джи Пи груп " " Автомагистрали Хемус ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР