Месец и половина след като с конкурси в 12 без

...
Коментари Харесай

Четири държавни горски фирми с нови директори, промени и в бордовете на останалите

Месец и половина откакто с състезания в 12 без 5 кабинетът на ГЕРБ преназначени досегашните управления на стратегическите шест държавни горски предприятия в страната, настоящето служебно държавно управление направи серия от рокади в тях. Това излиза наяве от известие на земеделското министерство от сряда. Така в три от компаниите е заменено цялото управление, а в останалите- някои членове от него.

На този стадий не е ясно каква е юридическата аргументация на измененията, както и дали не са атакуеми пред съда поради, че въпреки и в последния миг те са направени със законова конкурсна процедура.
Рокада на рокадите
В последните седмици на кабинета " Борисов " бяха осъществени серия от рокади в държавните компании в енергетиката, опазването на здравето, превоза и земеделието, с което на процедура бяха бетонирани фрагменти от кабинетите на ГЕРБ на основни места. Случаят визира и ш в страната, където без изключение бяха избрани отново управлявалите преди този момент шестима шефове. Процедурите бяха стартирани около новия закон за обществените предприятия, който изисква ръководителите им да се избират с състезания, а в тази ситуация с горските компании те са били съвсем без конкуренция: при пет от предприятията на финалния стадий от състезанието е позволен единствено досегашния шеф, а в тази ситуация със Североизточното държавно дружество отсяването е било сред двама, само че настоящият началник Веселин Нинов побеждава.

В сряда обаче от земеделското министерство оповестиха, че са направени " рокади на рокадите ". Така в три дружества- " Южноцентралното държавно дружество ", " Северозападното държавно дружество " и " Североизточното държавно дружество " е освободен " целият състав на органите на ръководство ", който включва изп. шеф и двама членове на борда. В тях са назначени краткотрайно изпълняващи длъжността шефове, които ще ръководят до провеждането на състезания. В " Северозападното държавно дружество " това е досегашният заместник-директор Атанас Златков, в южноцентралното- Здравко Бакалов, а в североизточното- Ради Иванов. По непотвърдена информация на " Капитал " Бакалов е някогашен шеф на горското стопанство " Хвойна " край Чепеларе, което е част от южноцентралното дружество, а Иванов е заемал пост в горското стопанство " Нови пазар ", което е част от североизточното дружество. От известието на агроведомството не излиза наяве кои са новите членове на бордовете на тези компании.

Още едно дружество ще има краткотраен директор- югоизточното, което ще се управлява от Димчо Радев, който по неофициална информация има управителен опит в стопанството " Мазалат " край Стара Загора, част от същото дружество. В тази държавна компания е заменен и един от членовете на борда- Георги Йорданов като не е посочено кой ще заеме мястото му.
Още промени в бордовете
Служебният агроминистър е сменил и членове на борда на останалите две държавни сдружения. В Северноцентралното дружество с постовете си се разделят двамата членове на борда- Георги Костов и Иван Степанов, а в югозападното- Мария Маринова и Ваня Каменова. В известието също не е посочено кой ще заеме постовете им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР