Месец декември носи духа на празничното настроение. Коледа и Нова

...
Месец декември носи духа на празничното настроение. Коледа и Нова
Коментари Харесай

Пиротехниката не е играчка, припомня МВР

Месец декември носи духа на празничното въодушевление. Коледа и Нова година са светли празници за всички, цялостни с топлота и страсти. На тези празници се организират голям брой проведени прояви на публични места, в заведения, туристически обекти, учебни заведения и други. В тази връзка еуфорията от празниците постоянно провокира у доста хора предпочитание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически произведения.

Ето за какво Министерство на вътрешните работи напомня и приканва жителите, че увеселителните пиротехнически произведения не са почтена играчка. Те съдържат взривни субстанции или взривна примес от субстанции и са сложени под позволителен режим следен от органите на Министерство на вътрешните работи.

Министерство на вътрешните работи напомня и че компаниите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически произведения, следва да знаят, че за осъществяване на такава активност би трябвало да имат съответно издадено позволение от Министерство на вътрешните работи , както и да разполагат със особено проектирани, построени и узаконени за този тип произведения хранилища и магазини.

Абсолютно е неприемливо търговията с тези произведения да се прави навън - по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи позволение за търговия на увеселителни пиротехнически произведения, те се излагат на закрити рафтове или под стъклен капак. Изделията следва да се съхраняват и продават единствено в истинската заводска опаковка и да бъдат съпроводени с директива за приложимост и сигурност на български език.

Изключително значимо е да не се продават и закупуват артикули, които са очевидно развалени - имат раздрана опаковка, фитил и други Това е неразрешено и тези артикули подлежат на неотложно бракуване и заличаване по подобаващ ред.

Пиротехническите произведения съгласно предназначението и степента на заплаха се разделят на следните категории:
Фойерверки; Сценични пиротехнически изделия; Други пиротехнически произведения.
За съответната категория има и възбрана за продажба, както следва:
От категория Фойерверки е неразрешена продажбата на лица под 12 години; От категория Сценични пиротехнически произведения - на лица под 16 години; От категория Други - на лица под 18 години.
Ето и няколко на практика съвета от Министерство на вътрешните работи за това по какъв начин да използваме пиротехниката безвредно:
Пиротехническите произведения да бъдат закупувани и използвани единствено от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да реализира заниманието с пиротехнически средства. Използвайте единствено произведения, които подхождат на стандартите за сигурност и са съпроводени с указания за вярна приложимост. Съхранявайте ги грижливо. Фойерверките и илюминациите изстрелвайте единствено от подобаващи места, където няма да съставляват заплаха за вас и близките. При индикации за недостатък - оставете пиротехническото средство да престои там, където е паднало най-малко за 5 минути! Залейте с вода, с цел да обезвредите! Фойерверките и илюминациите не се насочват към лицето и тялото на индивида. Недопустимо е правенето на опити за увеличение на резултата, усилване на шума или други сходни " усъвършенствания ". Употребата на пиротехнически произведения е неразрешена в транспортни средства, закрити пространства, наоколо до леснозапалими материали, както и в регионите на лечебни заведения, детски градини, учебни заведения църкви и приюти и други Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, тъй като може да бъде развален, разпален /разбира се неумишлено/ от ваши съседи, посредством изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически произведения. Забранена е използването на огнестрелно оръжие НЕ по предопределение. ОПАСНО Е! Собствениците на такова подлежат на строги наказания и лишаване на разрешителното, в случай че си разрешават сходна " игра " с револвер, пушка или друго огнестрелно оръжие.
Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безвредно забавление . Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или покрай лицето и косата, когато се използват в закрити пространства, могат да провокират местни изгаряния и контузии. Травми на крайниците може да провокира и натискането им с крайник.
Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в деяние и да причинят неприятни изгаряния. Особено рискова е процедура да се възпламеняват пиратките, откакто се слагат в бутилка или различен съд. Детонацията в тясното пространство разрушава бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят съществени пострадвания освен на ползващия пиротехническото произведение, само че и на инцидентно преминаващи хора. Особено рисково е и паленето на пиратки със запалка.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР