Месечната инфлация за юни е -0,4%, а годишната инфлация е

...
Месечната инфлация за юни е -0,4%, а годишната инфлация е
Коментари Харесай

НСИ отчете дефлация от 0,4% за юни

Месечната инфлация за юни е -0,4%, а годишната инфлация е 8.7%, оповестяват от Националния статистически институт. Инфлацията е измерена посредством показателите на потребителските цени.
През юни 2023 година най-голямо е понижението на цените в групите: развлечения и просвета (-3,1%), хранителни артикули и безалкохолни питиета (-1,0%), жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива (-0,6%) и облекло и обувки (-0,6%). Най-голямо нарастване е записано в групите: заведения за хранене и хотели (+1,6%), известия (+1,1%) и опазване на здравето (+0,9%). Без смяна остават цените на стоките и услугите в група " Образование ".
Наблюдава се спад в цените на редица хранителни артикули. С над 17% са поевтинели зеленият боб, тиквичките, патладжаните и краставиците, а с над 15% - зелето и пиперът. Цената на картофите към този момент е приблизително с 13,7% надолу, а на доматите - с малко над 10%. 
Олиото е поевтиняло с 5,8%, зрелият чесън - с 5,1%, зрелият лук - с 4,3%, млечните масла - с 4,0%, а яйцата - с 3,6%. По-малко поевтиняване се следи при млечните артикули - при кашкавала е 2,9%, при сиренето - 2,2%, а киселото мляко - 1,8%. Над 13% са поскъпнали морковите и аленото цвекло, а ябълките са се нараснали с повече от 9%. 
Свинското месо е по-евтино с 2,7%, гъбите - с 1,7%. Има нарастване на цените при оцета и пълномасленото прясно мляко приблизително с 1,2%.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР