Месечна инфлация за октомври е 0,4%, годишната - 5,8%. През

...
Месечна инфлация за октомври е 0,4%, годишната - 5,8%. През
Коментари Харесай

НСИ отчете леко поевтиняване на храните

Месечна инфлация за октомври е 0,4%, годишната - 5,8%. През месеца цените са се нараснали най-чувствително за услугите в областта на развлеченията и културата - с 6,7%, както и за облекло и обувки (+5.7%), обучение (+1,1%) и жилищно обзавеждане и поддържане на дома (+0,8%).
В същото време се регистрира понижение като цяло за групата на питателните артикули с 0,4%, ток, вода, газ и други горива за дома - също с 0,4%, както и превоз с 0,3%.
Сред питателните артикули през октомври са поскъпнали ориза - с 3,4%, картофите - с 3,2%, маслините - с 2,9%, какаото - с 2%, кафето - с 1,8%, газираните питиета - с 1,6%, бирата - с 1,5%, яйцата - с 1,4%, пълномаслено прясно мляко - с 1,3%. Лек растеж на цените се регистрира още за стандартизиран и ръжен самун и самун " Добруджа ", брашно, чесън, леща, зрял фасул, грозде, пипер, сирене, кашкавал, минерална вода, говеждо и пилешко месо.
В същото време сензитивно са поевтинели зелето - с 16,8%, краставиците - с 8,7%, зрелия лук - с 5,8%, олиото - с 4,1%, прясна и охладена риба - с 3,8%, ябълките - с 3,6%, морковите и аленото цвекло - с 3,5%. Спад в цените има още при цитрусовите плодове, трайните салами, маргарина, свинското месо, маслото, киселите млека, захарта.
В групите на нехранителните артикули и услугите най-силно нарастват туристическите пътувания в страната - с 16,1%, обувките - с 6,4% и облеклото - с 5,4%. Вдигат се леко цените и на препаратите за пране и разчистване на съдове, климатичните съоръжения, прахосмукачките. С към 1% нарастват и горива като газ пропан-бутан за ЛТС и дизел. Повишение на цени се регистрира и при козметични и фризьорски услуги.
Октомври е следващ месец от началото на годината, в който инфлацията трайно пада и даже сега е под равнището на бюджетната прогноза от 6,9% в края на 2023 година
Вчера стартира и акцията на Министерството на стопанската система " Достъпно за вас ", която има упоритостта за преодоляване на повишаването на храните. Остава обаче неразбираемо по какво " Достъпно за вас " ще се разграничава от нормалните за комерсиалните вериги акции на промоции и понижения.
Търговските вериги пък не са изключително въодушевени да се включат в акцията на Министерството на стопанската система, а една от огромните вериги непосредствено отхвърли да взе участие. Сред аргументите е, че по този начин и не стана ясно по какво тази самодейност ще се разграничава от нормалните за комерсиалните вериги акции на промоции и понижения. В някои от хипермаркетите новото етикетче на акцията е поставено до обичайните промоционални етикети.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР