Месечна инфлация през януари в размер на 0.5% и годишна

...
Месечна инфлация през януари в размер на 0.5% и годишна
Коментари Харесай

Скъпата вода наду инфлацията през януари

Месечна инфлация през януари в размер на 0.5% и годишна инфлация по отношение на януари 2023 година от  3.8%, мери Национален статистически институт. За една година показателят на потребителските цени е паднал доста - през януари предходната година регистрираната годишна инфлация е била 16.7%. Средногодишно обаче инфлацията остава висока - 8.4% като сравним данните за интервала февруари 2023-януари 2024 година по отношение на същия интервал година преди този момент.
През януари най-вече са се усили стоките и услугите от групата " жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива - нарастване с 2.2%, показва Национален статистически институт.  Причината главно е на скока на цените на канализационните услуги и услугите за филтриране на водата - с 20.7%, както и водоснабдяването - с 18.3%.
През седмицата от КЕВР предложиха да се вкара категория „ водно безпаричен “. Това стана по време на среща на ръководителя на регулатора Иван Иванов в Кюстендил с ВиК оператори от страната по отношение на план „ Сравнителен разбор на ВиК сдружения “.
„ Така, както има енергийно небогати фамилии, по този начин би трябвало да се вкара такава категория и за фамилии, които са със съществени обществени проблеми, които в действителност би трябвало да бъдат подкрепени. Това би трябвало да стане посредством Министерството на труда и обществената политика. Второ, може да се вкара двутарифен модел, който отвън питейната вода, която се употребява за хигиенични и домашен потребности, отвън тази категория да има втора цена за водата - който желае с нея да си полива домати и краставици, различен да си цялостни басейна, трети – джакузито “, сподели пред БНР Иван Иванов.
Поради нарасналите условия към качеството на водата и поради построяването на съвременни пречиствателни станции, цената на водата ще се почаква. Но в случай че бъде общопризнат методът за помощи единствено за „ водно небогати “, преобладаващата част от популацията ще заплаща доста по-скъпо за водата, а помощи ще има единствено за най-бедните.
През януари измежду хранителни артикули се регистрира най-силно повишаване на оранжерийните зеленчуци като пипер - с 18,5%, зелен лук, чесън и праз - с 11.1%, листни зеленчуци - с 9,9%, краставици - с 8,7%, домати - с 6,1%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР