Мерките за превенция и контрол на Африканска чума по свинете

...
Мерките за превенция и контрол на Африканска чума по свинете
Коментари Харесай

Мерките за превенция и контрол на Африканска чума по свинете продължават да се изпълняват

Мерките за предварителна защита и надзор на Африканска чума по свинете не престават да се извършват. Това стана ясно след провеждането на постоянно съвещание на Координационния съвет за предварителна защита на болести по животните към министъра на земеделието, храните и горите. Участниците бяха осведомени, че на 6 юни тази година е последният регистриран случай на болестта, открит при диви прасета. От БАБХ оповестиха, че няма различен регистриран случай на огнища по домашните прасета след първото намерено през август 2018 година огнище в село Тутраканци.

Основната превантивна мярка е усилването и прецизно поддържане на високо равнище на биосигурност във всички обекти за развъждане на прасета – индустриални и за домашно прилагане, акцентира заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент Янко Иванов. Свиневъдните асоциации, увериха, че всички предписани ограничения се извършват и постоянно се подават проби за проучвания.

От Българската организация по сигурност на храните прецизираха, че наоколо до регионите, където са открити случаи на инфектирани животни, се съблюдават прецизно ограничаващите ограничения за сигурност и напредване. Те припомниха, че в 20 километрова зона от огромните индустриални ферми не се позволява развъждане на животни в по този начин наречените „ задни дворове ”. Общото мнение е, че тази мярка лимитира опцията за преместване на болест сред дребните самостоятелни стопанства и индустриалните ферми.

Заместник-министър Иванов осведоми, че продължава присъединяване на екипи на БАБХ в инспекциите на граничния надзор на входно-изходните точки на страната. Нашите специалисти осведомят преминаващите жители за заплахата от трансгранично преместване на болестта. Целта на общия надзор е ограничение вноса за персонална приложимост на артикули, съдържащи свинско месо, създадено на друга територия.

Доц. Иванов акцентира, че е натрапен непрекъснат клиничен контрол и е призната и се извършва стратегия за пробовземането и лабораторна активност, както и неутрализиране на страничните скотски артикули. Прилага се и предписанието за събиране и неутрализиране на отпадъците по пътищата с интернационален трафик. Проведени са образования за ограниченията за биосигурност, стерилизация и обеззаразяване на контаминирани площи, артикули или инфектирани трупове на умрели прасета.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР