Мерките за подпомагане на компаниите да се справят с високите

...
Мерките за подпомагане на компаниите да се справят с високите
Коментари Харесай

Компенсациите за тока помогнали на бизнеса, установи проучване

Мерките за подкрепяне на фирмите да се оправят с високите цени на електрическата енергия са понижили отрицателните последствия върху бизнеса . Това сочи и самостоятелната платформа за сравняване на предложения за електрическа енергия elca.bg по отношение на програмата за от 1 октомври 2021 година до 31 март 2023 година

Отбелязва се, че ограниченията са обезпечили опция да бъде лимитирано и повишаването на мрежовите услуги за крайните консуматори при опазване на финансовата непоклатимост на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи.

Анализът на резултатите от изследването извежда и нужда от по-добра осведоменост на потребителите като участници на свободния пазар на електрическа енергия. Това съответствува и с изводите в оповестения преди 10 дни Пазарен мониторингов отчет за 2023 година на Съвета на европейските енергийни регулатори (CEER) и Агенцията на Европейски Съюз за съдействие сред енергийните регулатори (ACER).
 Питат бизнеса дали е удовлетворен от енергийните обезщетения
Питат бизнеса дали е удовлетворен от енергийните обезщетения

За да се проучва резултатът от ограниченията и да могат те да бъдат усъвършенствани

От МЕ прецизират, че задачата на проучването е била да бъдат оценени изгодите от подхванатите ограничения за компенсиране на фрапантното повишаване на тока и подпомагането на фирмите да задържат пазарните си позиции, конкурентни цени и качество. Проучването е обхванало 500 национално показани компании , близо 93% от които - дребни и междинни предприятия с личен състав под 250 души.

Проучването демонстрира, че доста от фирмите са приспособили своите проекти, тъй че да дават отговор на провокациите, подбудени от повишението на енергийните цени. Като резултат те са отсрочили или пренасочили бъдещите си вложения към ограничения за усъвършенстване на разноските с неотложен резултат или за повишение на цените на стоките и услугите.

Над 97%, или 486 от интервюираните бизнеси, употребяват за активността си главно електрическа енергия. Само 14 употребяват природен газ в композиция с топлинна сила или други енергийни запаси. Близо 78%, или 389 респондента, са напълно подвластни от електрическата енергия, като в тази група попадат 85% от интервюираните компании в бранш търговия, 79% от услугите и 68% от тези с индустриална активност.

Над 46% от интервюираните имат месечно ползване по-малко от 1 000 кВтч, което кореспондира със структурата на електроенергийния пазар. В него като брой преобладават микро предприятията с ползване и поведенчески модел, еднакъв с този на битовия консуматор.

Над 11% от интервюираните се затрудняват да отговорят доколко бизнесът им зависи от разноските за електрическа енергия. При единствено 1% бизнес разноските се състоят най-вече от разноски за електрическа енергия - в тази категория попадат и част от интервюираните ВиК оператори. Изследвани са три съществени въпроса във връзка със структурата на наличните тарифни проекти и контракти. Изводите от тази част са значими и за степента на насочване на фирмите в организацията и метода на действие на електроенергийния пазар.
 Бизнесът желае модел за обезщетения, в случай че цените на тока тръгнат отново нагоре
Бизнесът желае модел за обезщетения, в случай че цените на тока тръгнат отново нагоре

В момента програмата е изтекла, въпреки и цените да са под прага за компенсиране

Близо 30% от интервюираните не могат да конкретизират дали имат подписан контракт с търговец на електрическа енергия или с снабдител от последна инстанция, като това са най-вече компании с консумация под 1 000 кВтч месечно. Всеки пети, дал подобен отговор, не е наясно нито с месечното ползване, нито с тарифния си проект.

Проучването сочи, че част от интервюираните компании не могат да оценят повишаването на разноските си за електрическа енергия , а друга не са установили такова.

Производствените компании оповестяват за по-съществено нарастване, като близо 35% от техните отговори са в групата повече от 50% растеж. Половината от тази група оповестява за растеж, превишаващ 100%. Бизнесите, които не са установили основна смяна, са главно съсредоточени в бранш " Услуги ".

Над 64% от интервюираните не могат да трансферират нарасналите си разноски за електрическа енергия към техните клиенти , като те остават за сметка на маржа на бизнеса. Невъзможността за прекачване на разноски е изключително ясно изразена при фирмите от бранш " Услуги " и " Търговия ". В по-малка степен това се отнася за бранш " Производство ".

ВиК операторите не могат да трансферират нарастването на разноските си за електрическа енергия, без значение от равнището на същественост и растежа.

Индивидуалната оценка на интервюираните сочи, че определящ фактор е размерът на ползване, чувствителността на бизнеса във връзка с енергийните разноски и опциите за прекачване на нарастването към крайни клиенти.

Относно упованията на бизнеса за пазара през втората половина на годината изследването демонстрира, че близо половината респонденти (44%) чакат нов растеж на цената на тока.
 Държавата компенсира бизнеса за цените на тока до края на март
Държавата компенсира бизнеса за цените на тока до края на март

Индикативният бюджет на програмата е в размер на близо 330 млн. лева

Изводите от изследването изрично удостоверяват, че в кратковременен проект, в хипотезата на изключителни пазарни условия и спешни обстановки, бизнесът се нуждае от ограничения на държавна поддръжка - незабавни, целенасочени, транспарантни и с закрепен период на приложение, акцентират от енергийното министерство.

Пояснява се, че тези ограничения следва да допълват, а не да заместват дълготрайните политики за развиване и напредък на икономическите субекти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР