Мерките за подобряването на въздуха в населените места в България

...
Мерките за подобряването на въздуха в населените места в България
Коментари Харесай

Детутатка от ГЕРБ: Трябват и стимули в битката срещу мръсния въздух

Мерките за подобряването на въздуха в обитаемоте места в България би трябвало да се освен рестриктивни, само че и стимулиращи, съобщи пред Българска национална телевизия Ивелина Василева - ръководител на парламентарната комисия по околната среда и водите и народен представител от ГЕРБ.

Снощи стотици поданици на няколко столични квартала стачкуваха против мръсния въздух и поискаха незабавни ограничения от кмета на града Йорданка Фандъкова и екоминистъра Нено Димов. 

Проблем има и настояванията на хората са законни, тъй като всеки има право да живее в здравословна среда, призна Василева и добави, че борбата с мръсния въздух е от много време и изисква доста старания. 

Депутатката цитира проучване на „ Еробарометър “, съгласно което българите считат казуса с мръсния въздух за главен екологичен въпрос.

„ Реално в обитаемоте места в България няма проблеми с други замърсители като азотни оксиди. Проблемът с фините прахови частици е годен за 29 огромни града в България. Той е проблем и в други страни, което е открито от Европейската комисия. Има и неоправдателно решение на Европейския съд “, сподели Василева.

Тя предлага да се вкара стандарт за употребяваното в семействата твърдо гориво като дърва, въглища и пелети: „ През 2016 година беше образувана работна група за стандарт за въглищата да вземем за пример. Необходимо е да се вкара непоколебим стандарт и да не се употребяват въглища с високо наличие на сяра и пепел, с цел да се ограничи замърсяването. Истината е, че в случай че се употребяват сухи дърва за отопление, замърсяването е с 40% “.

Според Василева членовете на комисията на околната среда са подготвени да прегледат оптимално бързо законодателните решения, с цел да влязат те в действие. Тя добави, че има цялостна поддръжка от парламентарните групи за законодателни решения, които ще оказват помощ за подобряването на чистотата на въздуха.

Едно от решенията е развиването на градския превоз и закупуването на екологични рейсове и мотриси за метрото за София – публичният превоз би трябвало да се усъвършенства, с цел да се предизвиква потреблението му. Василева означи и почналата стратегия за поощряване хората да закупуват електрически автомобили, както и тласъците в бъдеще за пазаруване на хибриди.

Та напомни, че 2/3 от колите в България са на възраст над 20 година и не дават отговор на актуалните екологични условия.

Според Василева би трябвало да има тласъци и за хората, които купуват печки за отопление с щадящо гориво.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР