Мерките в един момент трябваше да паднат, защото всяка пандемия

...
Мерките в един момент трябваше да паднат, защото всяка пандемия
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Макар и малка, остава вероятността от нова ковид вълна

Мерките в един миг трябваше да паднат, тъй като всяка пандемия има начало, пикове и край. В доста страни започнаха последователно и поетапно да отхлабват ограниченията, в това число носенето на маски в публичен превоз и заведения, целесъобразно носене в здравни заведения. Това изясни в " Панорама " по Българска национална телевизия здравният министър проф. Асена Сербезова в първия ден на отпадането на ограничаващите ограничения.

Разбира се, остава вероятността от нова вълна, добави проф. Сербезова. Засега тя е малко евентуална, само че все пак тези процеси би трябвало да се следят в динамичност.

Здравният министър разяснява и тематиката за ниските равнища на имунизация у нас.

" 95% от хората, които изгубиха живота си в резултат на COVID-19, не са имунизирани. Каква по-добра мотивация от това? Въпреки всичко, ние се насочихме с финансова поддръжка към най-уязвимата група, хората над 65 години ", уточни проф. Сербезова.

По думите ѝ, измежду повода за ниската имунизация е незадоволителната информация още първоначално и образуваното разбиране у хората, че е противопоказно да се поставя ваксина при съпътстващи болести, а в действителност е противоположното.

" Ваксини не би трябвало да се вкарват непременно, имунизацията би трябвало да е доброволна. Изключително значимо е по какъв начин информацията ще доближи до хората, да се вслушваме в препоръките на лекарите ", изясни проф. Сербезова.

Силно целесъобразни са ограниченията като отдалеченост, стерилизация, добави проф. Сербезова. В идващия месец ще се проучва по какъв начин премахването на ограниченията ще се отрази на държанието на хората и на разпространяването на вируса.

Амбицията е спомагателното възнаграждение на медиците да бъде трайно заложено, тъй като е належащо, акцентира здравният министър. Ние желаеме трайно да бъдат нараснали възнагражденията, добави тя.

Коментираме в две направления - трайно заплащане в главната заплата и клиничните пътеки, изясни тя.

По въпроса за промяната при персоналните лекари, проф. Сербезова изясни, че не става въпрос за премахването им.

Една такава сериозна смяна, изисква доста деликатен разбор и съвещания с всички заинтригувани страни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР