Мерките трябва да намалят приходите на Русия от износ на

...
Мерките трябва да намалят приходите на Русия от износ на
Коментари Харесай

Когато западните петролни санкции ударят

Мерките би трябвало да понижат приходите на Русия от експорт на петрол. Москва още обмисля по какъв начин да отговори на западните наказания, като не изключва да понижи производството. Досега на международния петролен пазар не е имало толкоз съществени ограничения, които да работят по едно и също време.
От началото на войната на Русия в Украйна Западът се стреми да понижи приходите на Москва от изкопаеми горива, без да намали международното предложение на нефт и да подхрани инфлацията, която вреди на потребителите по целия свят. Десет месеца по-късно обаче петролните доходи не престават да финансират експанзията на Владимир Путин, а цената на сорта Urals остава покрай междинната стойност за интервала 2014 - 2020 година Очаква се остатъкът по настоящата сметка на Русия през тази година да бъде 265 милиарда $. Но обстановката следва да се промени.

Реклама
На 5 декември влезе в действие ембаргото на Европейския съюз (ЕС) за възбрана на вноса на съветски нефт по море, който преди година беше близо 2 млн. барела на ден, или 40% от съветския експорт на суровината. Започна да работи и възбраната на европейските компании да застраховат, транспортират или търгуват с съветски недопечен нефт на всички места по света - в случай че петролът не се продава на цена, по-ниска от избрана от Запада (по самодейност на САЩ) горна граница, която е 60 $ за барел.

Определянето на цена под пазарната, какъвто е избраният таван за Русия, би трябвало да понижи приходите й. Но до момента в който цената е по-висока от индустриалните й разноски (които се считат за 20 - 44 $ за барел), Путин към момента ще има за какво да добива нефт , планува Economist в собствен разбор. Така потребителите ще купуват петрол с отстъпка, а инфлацията ще бъде държана под надзор. Неприсъединилите се страни към тези наказания като Китай и Индия сигурно биха се възползвали от такава преференциална договорка. Въпреки това в никакъв случай до момента на международния петролен пазар не е имало толкоз съществени ограничения, които да работят по едно и също време.
Несигурност
Има обаче два фактора, които могат да доведат до неустановеност. Единият е по какъв начин ще реагира Путин, в случай че европейските компании блокират опцията му да достави част от петрола на пазара. В края на предходната седмица съветският президент разгласи, че страната може да понижи производството на нефт като една от ограниченията. Според него сега Москва обмисля " разновидности за отговор ".

" Що се отнася до нашия отговор, към този момент споделих: Ние просто няма да продаваме на тези страни, които вземат такива решения. Ще помислим може би даже за вероятно, не споделям, че това е решение, ще помислим, в случай че е належащо, за опцията да понижим производството ", сподели Путин.
Реклама
Страхът от такива ответни ограничения би могъл да изясни за какво Западът фиксира цената на петрола на равнище, което към момента е привлекателно за Русия. Приетият таван от 60 $ за барел в общи линии беше пазарната цена на съветския вид Urals преди влизането в действие на глобите.

Другият значим фактор е какво въздействие ще има Западът върху международните петролни пазари. Кипър, Гърция и Малта имат толкоз огромно значение за корабоплаването, че европейската възбрана за даване на морски услуги на страни, които не се причислят към ограничаването, може да сътвори огромен дефицит на кораби за транспорт на съветски нефт. Според консултантската компания Rystad Energy се чака дефицит на към 70 кораба с общ потенциал 750 хиляди барела на ден, който ще продължи два до три месеца. Проблемът ще се реши, като източници от бранша показват, че " тъмният флот " непрестанно нараства и включва кораби от одобрени извършители на глобите в Иран и Венецуела. Руски компании връщат в употреба спрени от употреба кораби, а корабособственици от Европейски Съюз също трансферират активи на оператори отвън Г-7.

При застраховките също ще има проблеми - някои типове, да вземем за пример против огромни разливи, мъчно могат да се сключат отвън западни компании. Това е по този начин, тъй като 95% от застраховките на имущество и компенсации за всички петролни танкери се правят от компании от Англия и Европейски Съюз. Но страни като Китай, Индия и Индонезия трайно не желаят да вземат участие в западните наказания и ембарго. Те търсят различни източници на обезпечаване и защото решението за ембаргото беше оповестено преди шест месеца, имаха време да се приготвят.
Без разтърсвания на пазара към този момент
Ембаргото към този момент не води до разтърсвания на петролния пазар. Фючърсите на сорта брент, които през юни сочеха цена на петрола за една година напред от над 100 $ за барел, в този момент я дефинират на близо 85 $. Повечето търговци чакат ускорение на смяната в потоците от горива, като Индия и Китай ще изместят Европа като най-големи клиенти на Русия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР