Мерките срещу болестта се възприемат като достатъчниПремиерът Бойко Борисов остава

...
Мерките срещу болестта се възприемат като достатъчниПремиерът Бойко Борисов остава
Коментари Харесай

„Галъп“: Борисов остава с одобрение сред над половината от българите

Мерките против заболяването се възприемат като задоволителни
Премиерът Бойко Борисов остава с утвърждение измежду над половината от българите - 55% - в актуалната обстановка с коронавуриса. Ситуационното утвърждение към Борисов, е осезаемо по-високо от доверието към него в нормална обстановка. Това сочат част от данните от шестия експресен телефонен сондаж на „ Галъп интернешънъл “, отдаден на рецесията с ковид.

Одобрението за властта остава високо. Продължава обаче и маркираната и в предходния сондаж плавна нормализация на данните във връзка с държавното управление – след първичния отскок.

Мерките против заболяването се възприемат като задоволителни, само че не и за стопанската система.

Обществото остава в паника от заболяването, само че тревогата продължава очевидно да понижава. Опасен, само че в последна сметка просто мощен грип, споделят 56%. От началото на третата десетдневка на март насам този дял гладко спада, само че и през днешния ден остава максимален на фона на останалите варианти. Опцията „ не е сериозна заплаха “ продължава да става все по-предпочитана, за сметка на опцията „ смъртоносна заплаха “ и в този момент, за пръв път в тези сондажи, безразличната прекаленост е с по-висок дял от паническата прекаленост: 23% считат, че коронавирусът не е сериозна заплаха, а 20%, в противен случай, имат вяра, че това е смъртоносна заплаха за човечеството. Има и напълно дребни дялове на хора, които не могат да отговорят.

Любопитното е, че за последните 10 дни леко пораства и делът на тези, които считат ограниченията за незадоволителни – от 8 на 12%. Възможно е това да е страх пред облекчение на ограниченията или неодобрение от незадоволителното им съблюдаване от страна на мнозина.

Като цяло обаче паникьосаните българи към този момент са дребна група. Доказателство за това е и фактът, че болшинство от 53% е на мнение, че е пристигнало времето да отпадат рестриктивните мерки за пътешестване от едно обитаемо място в друго; 44% споделят, че още е рано. Останалите се двоумят. Очевидно, обявата за идно отпадане на рестриктивните мерки идва тъкмо в точния момент.

Тревогата за приходите остава висока, на сякаш към този момент не пораства толкоз интензивно като първоначално. Във втората половина на март 36% твърдяха, че приходите им са намалели поради ковид, месец по-късно те към този момент бяха 47%, а в този момент са на процедура същият дял – 46%.

За понижено работно време в този момент оповестяват 17%. Почти толкоз бяха те и преди десетина дни, а в разгара на паниката от болестта бяха 14%. Предстои да изгубя работа, в този момент споделят 8%, преди десетина дни бяха 14%, а месец преди този момент – 12%.

Тревожен е обаче растежът на безработните - от началото на рецесията те са нарастнали с близо 280 хиляди и сумарната безработица сега е на границата на първото двуцифрено число, демонстрират калкулациите от сондажите до момента.

Като цяло, ограниченията на държавното управление за помощ на стопанската система и компаниите се правят оценка като към този момент незадоволителни. 46% ги намират за незадоволителни, 26% - за задоволителни, а 25% не се усещат осведомени с ограниченията. Други 3% признават, че не могат да отговорят. Запознатостта надали е изключително висока, само че се вижда, че най-малко към този момент властта не съумява да убеди обществото в успеваемостта на своите стопански дейности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР