Мерки за засилване на надзора срещу болестта високопатогенна инфлуенца по

...
Мерки за засилване на надзора срещу болестта високопатогенна инфлуенца по
Коментари Харесай

175 хил. пернати са засегнати от птичи грип, в Пловдивско е едно от огнищата

Мерки за усилване на надзора против заболяването високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП) в България разискаха участниците в Координационния съвет, който се организира на 19 април 2022 година в Министерството на земеделието. В съвещанието участваха заместник-министрите на земеделието Момчил Неков и Иван Христанов, специалисти от Министерството на земеделието, Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), Изпълнителната организация по горите, Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни и ветеринарномедицинските факултети към Тракийския университет и Лесотехническия университет.

„ Контролът е главен приоритет за Министерството на земеделието “, съобщи заместник-министър Христанов.

Заместник-министър Момчил Неков акцентира, че основен миг за справяне с казуса е откриването на нови лаборатории, образованията и верификация на тези образования.

Директорът на ЦОРХВ съобщи, че появилите се огнища на ВПИП в Европа в края на 2014 година са резултат от директния или косвен контакт с инфектирани диви прелетни птици, мигриращи по евро-азиатските миграционни пътища и пропуски в ограниченията за биосигурност на фермите. От октомври 2021 година до началото на март 2022 година в страната са установени 9 огнища на ВПИП при домашни птици или птици, отглеждани в плен, в областите Пловдив, Хасково, Добрич, Пазарджик и Стара Загора. Засегнати са над 175 хиляди птици. Проф. Георгиев добави, че за същия интервал в страната са установени и три огнища на ВПИП при диви птици.

Дирекция „ Политики по агрохранителната верига “ към Министерство на земеделието показа разбор на Европейския орган по сигурност на храните (EFSA), направен взаимно с Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и Референтната лаборатория на Европейския съюз за инфлуенца по птиците за откритите огнища при диви птици, домашни птици и птици в плен за интервала 09.12.2021 година – 15.03.2022 година За докладвания интервал огнищата в Европейски Съюз са общо 2 652 (1 030 при домашни птици, 1 489 при диви птици и 133 при птици в плен). При домашните птици главно са наранени Италия и Франция – 66% от огнищата са при тях. Според отчета са наранени над 17,7 млн. птици. През тримесечието спрямо предходното са установени 3 пъти повече огнища и засегнатите птици са с 1/3

Експертите разясниха, че птицевъдната промишленост желае „ зелена светлина “ и информация от Европейска комисия във връзка със тактики за имунизация и опция за свободна търговия с птици и птичи артикули от имунизирани птици. Към момента не се ползва имунизация против болестта и на първо място следва да се направи оценка на разноските и изгодите при използването на такава тактика, обявиха от БАБХ. Стратегията за имунизация не може да бъде приложена като независима мярка за предварителна защита на болестта. Биосигурността и надзорът остават в основата на битката против инфлуенца по птиците, а имунизацията може да се трансформира в подобаващ спомагателен инструмент, обявиха участниците в съвещанието.

„ Производителите би трябвало да бъдат подтиквани да влагат в усилване на биосигурността “, разяснява заместник-министър Христанов.

„ Превенцията е главен фактор за справяне с казуса “, посочи заместник-министър Момчил Неков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР