Мерки за ограничаване замърсяването на атмосферния въздух в Пловдив обсъди

...
Мерки за ограничаване замърсяването на атмосферния въздух в Пловдив обсъди
Коментари Харесай

Анести Тимчев обсъди мерки за подобряване качеството на въздуха с представители на Световната банка в България

Мерки за ограничение замърсяването на атмосферния въздух в Пловдив разиска зам.-кметът по екология с представители на Световната банка в България.

„ Качеството на атмосферния въздух е един от цели на общинското управление. Създадохме публичен съвет за възстановяване качеството на въздуха, който да създаде най-належащите ограничения в кратковременен проект. Засилен е и контролът на общинския инспекторат за наблюдаване на строителните обекти и налагане на по-сериозни наказания на нарушителите “, съобщи зам.-кметът Анести Тимчев.

Той добави, че един от значителните детайли за обезпечаване чистотата на въздуха е въвеждането на зони с ниски излъчвания. „ Имаме желание да създадем такива първо към учебните заведения, посредством което ще понижим транспортното замърсяване. Не по-малки са и напъните ни в посока отделяне на зони с ниски излъчвания за битовото отопление, което е главният замърсител на въздуха в Пловдив “, разяснява още Тимчев.

В началото на годината бе определен реализатор за създаване на методика за въвеждане на зони с ниски излъчвания. Вече се работи по правенето на разбор на нормативните условия за въвеждането им, изработването на прогноза за превишенията по замърсители и установяване на методите за тяхното ограничение.

„ Община Пловдив ползва богата палитра от ограничения, която е в сходство с Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух. Идеята за основаване на зони с ниски излъчвания за битовото отопление е доста смела и ние сме подготвени да я подкрепим “, разяснява старши експертът „ Околна среда “ в Световната банка в България Еолина Милова.

Зам.-кметът Анести Тимчев и представителите на Световната банка се сплотиха и към концепцията за основаване на надведомствен координационен съвет. Целта е в него да вземат участие всички институции и организации, имащи отношение към качеството на въздуха, и вследствие на това да бъде натрапен по-сериозен надзор над строителните обекти и противозаконните сметища. „ Общините трябват да бъдат подкрепени със законови и институционални промени, които да им разрешат да ползват доста по-строги условия към съблюдаване на ограниченията за качеството на въздуха. Това е въпрос, който изисква старания на национално равнище и Община Пловдив предлага цялостната си поддръжка, с цел да може този механизъм да се развие допустимо най-бързо “, акцентира Тимчев.

Разгледана бе и концепцията за основаване на взаимен конгрес, с присъединяване на Министерство на околната среда и водите, на който да бъдат разисквани най-належащите проблеми свързани с чистотата на въздуха.

На срещата участваха още представители на Световната банка в България, измежду които специалистът по качеството на въздуха Васил Златев, юридически специалист Валери Петков, шефът на Дирекция „ ЕУО “ Вяра Колева и шефът на Дирекция „ Обществени поръчки ” Тодор Тодоров.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР