Мерки в подкрепа на бизнеса, общинските диагностично-консултативни и дентални центрове

...
Мерки в подкрепа на бизнеса, общинските диагностично-консултативни и дентални центрове
Коментари Харесай

Общинските мерки в подкрепа на столичния бизнес вече са факт

Мерки в поддръжка на бизнеса, общинските диагностично-консултативни и дентални центрове и самостоятелните актьори и културни организации гласоподава единомислещо в четвърък Столичният общински съвет. Общинарите заседаваха изключително в изключителното състояние, а сесията ми беше отдалечена и напълно онлайн.

Мерките за бизнеса са ориентирани главно към компаниите, които са спрели или мощно са лимитирали активността си поради въведеното в страната изключително състояние. Липсват обаче планове какъв брой ще коства осъществяването им на общинския бюджет. За част от ограниченията се чака информация за резултата от кмета Йорданка Фандъкова. Тя би трябвало да пристигна до 3 месеца след анулацията на изключителното състояние.

Без изненади беше подкрепено предлагането за освобождение от наеми – изцяло или отчасти, на компании, които употребяват парцели на общината, общинските сдружения, както и на районните администрации. Фирмите, които изобщо не са работили поради антивирусите ограничения няма да заплащат наеми на общината и нейните структури. За тези, които са траяли да работят, само че при понижени обороти, ще има отстъпки. Ако спадът в оборота им е от 20 до 50 на 100 по отношение на същия месец на миналата година, отстъпката ще е 20%. За компаниите, при които приходите са се свили с над 50%, наемите ще бъдат понижени на половина.

Отстъпка от наемите ще има и за търговците на общинските пазари, тържища и борси.

Ползването на помощта ще става след показване на декларация за прекратяване на работа или понижение на оборотите, както и на счетоводни документи, които потвърждават спада в приходите. За занаятчии и аграрни производители, които не могат да дадат такива документи, защото не са задължени да водят счетоводство по този метод, ще има закрепена отстъпка от наема.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР