Мерки и злоупотреба. Сега: МВР ще следи безконтролно телефоните и

...
Мерки и злоупотреба. Сега: МВР ще следи безконтролно телефоните и
Коментари Харесай

МВР ще следи безконтролно телефоните и интернет заради карантината; МОН:Очаква се дистанционното обучение на учениците да продължи до 13 април

Мерки и корист.

" Сега ":

Министерство на вътрешните работи ще следи безотговорно телефоните и интернет поради карантината

Министерство на вътрешните работи ще може да следи телефоните и интернет достъпа на хората под карантина, без да желае правосъдно позволение. Това излиза от закона за изключителното състояние, с който наред с куп други закони се трансформира и този за електронните известия. Така телефонните и интернет оператори ще са длъжни 6 месеца да пазят така наречен трафични данни и по отношение на карантината, а освен за потребностите на националната сигурност и за попречване, откриване и следствие на тежки закононарушения. Мярката ще се ползва за всички, които отхвърлят и не извършват заповедта за наложителна изолираност и лекуване. Тя не е единствено за ковид и няма да завърши с изключителното състояние поради COVID-19.

" Премахването на правосъдния надзор отваря необятно вратите да полицейски произвол и безотговорно следене на трафичните данни - по кое време, с кого, какъв брой дълго беседваме, от кое място организираме диалозите си, по какъв начин и къде се придвижваме ", разяснява пред " Сега " юрист Михаил Екимджиев. " Това са извънредно чувствителни данни от персоналната ни сфера, които в този момент ще бъдат налични на всеки служител на реда, без да не постанова той да потвърждава, че това е в полза на ограничаващите ограничения, свързани с изключителното състояние ", счита юристът.

Подкрепа.

" Монитор ":

Държавата отпуска 4,5 милиарда лв. за бизнеса и жителите

Държавата активизира 4,5 милиарда лв. в поддръжка на заетостта и бизнеса у нас на фона на коронавирусната пандемия. Половин милиард лв. ще бъдат дадени за разноски на три министерства - здравното, вътрешното и на защитата. Държавата поема 60% от заплатите на служащите, които компанията не ги е уволнила, мярката ще коства на хазната към милиард лв..

Други 200 млн. лв. ще отидат за безлихвени потребителски заеми до 1500 лв. за лица в неплатен отпуск при опазване на трудовите взаимоотношения. В сумата са и към този момент оповестените преди дни 500 млн. лв. за капитализация на Българската банка за развиване, които на процедура служат за гаранции на бизнеса в размер на 2,5 милиарда лв.. Отлага се заплащането на налози до 30 юни, което ще коства на хазната 600 млн. лева Утре държавното управление ще гласоподава и спомагателни 50 млн. лева за великденски добавки към най-ниските пенсии.

Планове.

" Дума ":

МОН:Очаква се отдалеченото образование на учениците да продължи до 13 април

С висока степен на възможност отдалечената форма за образование на учениците ще продължи най-малко до 13 април - това показват в известие до учителите и шефовете в страната от Министерството на образованието и науката.

От МОН прецизираха, че решение за удължение на ваканцията към момента не е взето, защото за задачата би трябвало да бъде издадена заповед на министъра на опазването на здравето.

На учителите и шефовете се предлага да стартират преподаване на нови познания, в случай че до този миг не са създали това, да редуват синхронно и асинхронно образование и да употребяват опциите на проектно-базираното образование, при което на учениците се слага съответна дневна, седмична или с по-дълъг период за осъществяване задача.

Криза.

" 24 часа ":

Радев: В изискванията на рецесия солидарността в Европейски Съюз да не остава единствено на думи

В изискванията на рецесия европейската взаимност не би трябвало да остава единствено на думи. Бързото превъзмогване на обстановката, породена от ковид в Европа, изисква общи старания от страна на европейските институции и на страните членки. Това беше позицията, към която се сплотиха президентите на България и Португалия Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза, които организираха телефонен диалог, оповестиха от прессекретариата на президента.

Двамата държавни глави се оповестиха общественото и икономическо възобновяване на Европа след ковид да бъде измежду тематиките на видеоконферентна връзка на държавните глави от групата " Арайолуш ", която сплотява президентите на 14 страни членки от Европейски Съюз - България, Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, Хърватия и Гърция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР