Меркел свиква спешна среща с граничните страни в ЕС, за

...
Меркел свиква спешна среща с граничните страни в ЕС, за
Коментари Харесай

Германски депутат: До края на седмицата може да имаме нов канцлер

Меркел привиква незабавна среща с граничните страни в Европейски Съюз, с цел да обсъдят по какъв начин да се действа с бежанците

До края на седмицата може да имаме нов канцлер. Това съобщи в изявление за Би Би Си депутатът от Християндемократическия съюз Кай Виттакер. Политическата рецесия в Грмания се задълбочи и в понеделник ще стане ясно дали обединението сред ХДС на Ангела Меркел и баварския ХСС може да се задържи.

Двете партии спорят за това по какъв начин Германия би трябвало да реши казуса с прииждащи бежанци на границата. Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер заплаши, че ще работи без да пита без разрешението на държавното управление и ще затвори границите за бежанци, които са регистрирани в други европейски страни.

Зеехофер е дал период на Меркел от две седмици до срещата на върха на Европейски Съюз да одобри проекта му. Според вестник „ Ди Велт ам Зонтаг “ той е декларирал пред свои съпартийци: „ Не мога повече да работя с тази жена “. В същото време пред други медии пък разгласи, че никой няма интерес да смъква тъкмо в този момент канцлера Меркел. Въпреки това, в случай че той се наложи, най-вероятно Меркел ще би трябвало да изиска да се гласоподава избор на доверие към ръководството й в Бундестага.

Канцлерката отхвърля проекта на Зеехофер за отбиване на бежанците от немските граници назад в другите европейски страни и упорства за общо европейско решение. Тя привиква незабавна среща на върха на Европейски Съюз, която да се организира преди плануваната за 28 юни. На нея би трябвало да се обсъдят единствено проблемите с бежанците и към този момент присъединяване са декларирали Италия, Гърция и Австрия. Все още не е ясно дали страните от Балканския път, измежду които и България, ще вземат участие в тази среща, чиято цел е да се откри общо решение на бежанския проблем.

Дали е допустимо да се откри компромис и да се реши казусът сред ХДС и ХСС ще стане ясно в понеделник. В 9 часа в Берлин се събира управлението на ХДС, а в 10 часа в Мюнхен управлението на ХСС, с цел да се разиска създалата се обстановка. Меркел се надява да получи поддръжка от партията си за своята политика. Канцлерката счита, че бежанци би трябвало да се връщат от границата, единствено в случай че преди този момент има подписани съглашения за наложителното им приемане от другите европейски страни. В противоположен случай всяка членка може да откаже да приема бежанци и това ще е началото на края на Европейски Съюз.

Зеехофер пък счита, че бежанци с регистрация в друга членка не трябва да се позволяват в Германия. Тоест всеки, който е с взет пръстов отпечатък в друга страна-членка, би трябвало да бъде върнат. Това са няколко десетки хиляди души годишно. Меркел и ХДС пък считат, че връщането би трябвало да важи за бежанци със стартирана процедура за статут в друга членка – това са няколко хиляди души годишно. Ако ХСС поддържа проекта на Зеехофер, той ще стартира да го извършва след двете седмици ултиматум. Ако той прескочи обаче държавното управление, Меркел няма различен ход с изключение на да го уволни. Това на процедура би означавало края на десетилетната коалиция сред ХДС и ХСС и края на ръководството на Меркел – след по-малко и от 100 дни от новия й мандат. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР