Меркел лично се е застъпила за тази странна сделка с

...
Меркел лично се е застъпила за тази странна сделка с
Коментари Харесай

Меркел, Борисов и една странна сделка: германският Шпигел разказва

Меркел персонално се е застъпила за тази странна договорка с България: немският " Шпигел " споделя за " един политически фарс, който за малко да заплаши човешки животи ".

Германското списание „ Шпигел “ разгласява обстойно журналистическо следствие по няколко покупко-продажби от предходната година, когато Бундесверът закупува от български компании защитни маски и защитни дрехи. „ Още не е ясно дали тази корона-сделка е политически фарс или спекулация “, означават създателите на следствието Юрген Далкампф, Константин декор Хамерщайн и Гунтер Лач.

Фактите

Подписани били контракти за релативно дребни доставки. Хасковската компания за дамско долни дрехи „ Венера Стайл “ доставила 200 000 маски за 246 000 евро. Други две неназовани компании доставили 11 000 защитни дрехи за 341 000 евро. Авторите на следствието означават две условия, които пораждат въпроси. Първо: през април 2020 година самата България незабавно се нуждае от маски и за известно време даже е наложена възбрана за износа им. И второ: от немска страна договорката явно има най-голям политически приоритет, тъй като с нея се занимават самата канцлерка Ангела Меркел и министърката на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер. Крамп-Каренбауер даже изпраща своя персонален адютант със специфичен аероплан до България, с цел да вземе мостри от предлаганата стока. Авторите пишат:

„ Сделките са задвижени от Меркел и от българския министър председател Бойко Борисов - другар на Запада, който обаче в своята страна непрестанно е обект на клюки, че като политик не е изключително чист. “

Авторите напомнят, че Меркел има топла връзка със София. „ Бившият пожарникар, някогашен бодигард, някогашен каратист и някогашен началник на охранителна компания Борисов не е считан за пример на общественик. Опозицията го упреква, че прикрива една корумпирана система, в коята думата имат олигарсите “, пишат създателите на публикацията и означават, че Борисов е на „ ти “ и на малко име както с канцлерката, по този начин и с министърката на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер.

В следствието са проследени всички етапи на договорката, а създателите настояват, че създадените в България защитни маски и защитни дрехи не отговаряли на упованията и стандартите на Бундесвера. Затова контрактуваните количества, плюс една спомагателна доставка на защитни дрехи и шлемове за 156 000 евро, вероятно и до през днешния ден си стоят неизползвани в складовете на Бундесвера.

Ключовият въпрос: за какво?

В следствието на няколко пъти се появява основният въпрос: за какво Берлин отдава толкоз огромно значение на тези покупко-продажби? От канцлерството са дали отговор, че диалозите с задгранични сътрудници са поверителни, а от Министерството на защитата споделят, че всичко е било законно. След като напомнят, че в корупционния показател на „ Трансперънси Интернешънъл “ България държи последното място в Европейски Съюз, създателите търсят отговор и от познавачи на българската политика. Един от тях, който избира да резервира анонимност, тъй като се опасява от неприятни последствия, изрича догатката, че компании, които получават сходни поръчки, директно или индиректно след това се издължават на ГЕРБ. Авторите на публикацията цитират и отговора на съответното питане на „ Шпигел “ към Борисов, който гласи, че нямало никакви партийни дарения или други заплащания, а българското държавно управление било единствено медиатор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР