Меркел даде първото си голямо интервю след напускането на поста.

...
Меркел даде първото си голямо интервю след напускането на поста.
Коментари Харесай

Меркел не вижда вина за войната в Украйна

Меркел даде първото си огромно изявление след напускането на поста.

В него тя отбрани противопостовянето си против присъединението на Украйна към НАТО. По думите й това се е налагало, с цел да се предотврати ескалаиця в Русия и тъй като съгласно нея Украйна не е подготвена за присъединение към Алианса. Украинският президент Владимир Зеленски, чиято страна остава отвън алианса на НАТО макар обширната помощ от Запада за защита след нашествието, дефинира решението на Германия през 2008 година като " неверно пресмятане ".

Меркел е упреквана, че е оставила Германия уязвима като е поддържала бизнес връзки с Русия. Газопроводът " Северен поток 2 " за преместване на съветски природен газ непосредствено до Германия е издигнат, до момента в който тя беше канцлер, и е спрян единствено от нейния правоприемник, канцлера Олаф Шолц, малко преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари. Под напън да наложи нови строги наказания поради нашествието, Германия се бори да понижи зависимостта си от съветската сила, без да навреди на личната си стопанска система.

Според Меркел Европа и Русия са съседи, които не могат да се пренебрегват взаимно и " би трябвало да се откри метод за взаимно битие, макар всички разлики ".

Инвазията е " освен неприемлива, само че и огромна неточност на Русия ", сподели тя пред немската телевизия ARD.

" Ако стартираме да се връщаме обратно през вековете и да спорим коя част от територия на кого да принадлежи, тогава ще имаме единствено война. Това въобще не е алтернатива ", уточни Меркел.

Тя отбрани глобите, наложени на Русия в отговор на анексирането на Крим и ролята на Германия в поддържането на мирния развой от Минск, който трябваше да постави завършек на сраженията в Източна Украйна през 2014-15 година

Мирният развой, твърди тя, даде време на Украйна да се развие като нация и да укрепи армията си.

Във вторник Меркел, която напусна поста преди шест месеца, сподели, че изпитва " най-високо почитание " към господин Зеленски и е впечатлена от " смелостта и пристрастеността ", с които украинците се борят за страната си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР