> Мери Ан Уебстър преди и след заболяванетоНачалотоМери е родена

...
> Мери Ан Уебстър преди и след заболяванетоНачалотоМери е родена
Коментари Харесай

Трагичната история на най-грозната жена на света“

 > Мери Ан Уебстър преди и след болестта
Началото

Мери е родена в Лондон в огромно и оскъдно семейство. Започнала рано работа като здравна сестра в болница. По това време тя била привлекателно и доста красиво момиче, мечтаело за огромно семейство. На 29 години се омъжила за Томас Биван цветар-декоратор, от който по-късно родила четири деца.

Още в първите години на брака при Мери се появили здравословни проблеми: мигрената й се влошила, появили се болки в мускулите и ставите. Лекарите не можели да схванат какво се случва с тялото й. Семейството настояло за внимание и грижа, тъй че дамата не била сама, Томас бил до нея и толкоз я обичал, че не си представял живота без нея.

Внезапно заболяване

Симптомите станали все по-очевидни: черепът й се удължил, чертите на лицето станали огромни, ръцете - груби, а женските й форми последователно изчезнали. От хубавата млада жена не останало нищо.

Мери страдала от акромегалия - невроендокринно заболяване, обвързвано с прекалено произвеждане на растежен хормон. Излишъкът му води до прекомерно висок напредък, увеличение на костите, вътрешните органи и меките тъкани, съпроводени от главоболие, мускулни болки. Акромегалията нормално се появява заради незлокачествен израстък на хипофизата. В множеството случаи болестта е наследствено.

Днес лекарите сполучливо се борят с заболяването, само че при започване на ХХ в. Мери Ан нямала късмет да се възвърне. Всеки ден тя виждала по какъв начин хубостта й си отива. Съпругът й я подкрепял и не мислел да я напуща, само че починал прибързано след 11 година брак. Г-жа Биван останала сама с децата, които би трябвало да изхранва.

Първа парична облага

Мери се захващала с всяка работа, с цел да изхрани децата си. Не била призната на добра работа поради отблъскващия й тип. Хората я обиждали, смеели се и я гледали надменно.

Финансовото състояние на фамилията се влошило. Мери научила, че в Англия има конкурс за купата " най-грозната жена “. Решила се на обезверена стъпка - да взе участие. Голямата премия носела и сериозна парична сума. Успяла да завоюва надпреварата, само че в пресата се появили унизителни публикации за нея.

Шоу за изроди

Мери съумяла да направи невъзможното за тези времена - да трансформира нещастието си в постоянен приход. През 1920 година Мери получила предложение за работа в Съединени американски щати в цирк и увеселителен парк " Dreamland “ на Кони Айлънд. Участвала в представления, където я представяли поради странния й тип. Обличала се в ярки костюми, с цел да подчертае още повече своята непривлекателност и неустрашимост.

В шоуто взели участие и други хора с друг външен тип: жена с брада, джуджета, колоси, сиамски близнаци, обозначавани преди време като " изроди “, изложени за развлечение на публиката.

В тези години публиката харесвала такива жестоки занимания, а госпожа Биван била една от най-популярните актьори в трупата. Кой знае какво й е коствало, само че преодоляла всички компликации единствено поради децата си.

До края на дните си Мери Биван работила в американски цирк. Само през 1925 година се върнала в Европа – посетила Париж, където била поканена да приказва на Световното ревю.

Умираа на 59 година и завещала на децата си да я погребат в родната й Англия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР