Merck предоставя безплатен лиценз за своето обещаващо хапче против COVID-19

...
Merck предоставя безплатен лиценз за своето обещаващо хапче против COVID-19
Коментари Харесай

Merck споделя формулата за хапчето си срещу COVID-19 с бедни държави

Merck дава безвъзмезден лиценз за своето обещаващо хапче срещу COVID-19 в договорка, която ще разреши лекарството да се създава и продава на ниска цена в най-бедните страни, където има проблем с дефицита на ваксини против ковид, съобщи „ Ню Йорк Таймс “.

Споразумението с Патентния пул за медикаменти – здравна организация, подкрепена от Организация на обединените нации, ще разреши на компании от 105 страни, най-вече в Африка и Азия, да сублицензират формулировката на антивирусното хапче, наречено молнупиравир, и да стартират да го създават.

Този месец фармацевтичната компания заяви, че хапчето е понижило на половина % на хоспитализации и смъртни случаи при пациенти с висок риск от COVID-19, които са го приемали след заразяването като част от огромен клиничен тест.

Активистите за достъп до медикаменти приветстваха новата договорка. „ Лицензът на Merck е доста добра и смислена отбрана за хората, които живеят в страни, където живее повече от половината население на света “, разяснява Джеймс Лав, който е началник на неправителствената организация Knowledge Ecology International.

Merck към този момент предприе ходове към лицензиране на осем огромни индийски производители на медикаменти за произвеждане на генерични версии на молнупиравир. От компанията обаче се притесняват, че производството в единствено един район не би било задоволително да се обезпечи бърз достъп до лекарство в разрастващите се елементи на света.

Според шефа на Патентния пул за медикаменти, Чарлс Гор, над 50 компании от всички райони на развиващия се свят към този момент са декларирали предпочитание за сублицензиране.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР