Ментата е сред билките, доказали се като чудесно средство за

...
Ментата е сред билките, доказали се като чудесно средство за
Коментари Харесай

Кога ментата може да е опасна

Ментата е измежду билките, потвърдили се като отлично средство за лекуване, утешение и тонизиране. Тя има неповторим мирис, неповторима прохлада и прелестен усет. Въпреки това използването ѝ може да се окаже рискова за някои хора.

Диетологът Мария Тихомирова показа пред медиите в кои случаи използването на мента може да навреди на организма.

Според нея хората с ниско кръвно налягане би трябвало да внимават с ментата, защото тя има хипотензивен резултат. Противопоказен е и при разширени вени, защото понижава съдовия тонус.

" При несъразмерна приложимост на билката мъжете могат да се окажат с понижено либидо, а в случай че дамата възнамерява бременност, тя също би трябвало да се откаже от ментата ", споделя източникът.

Хората, които не страдат от гореспоменатите положения, могат единствено да се възползват от умерената приложимост на ментата. По-специално, тя оказва помощ за справяне с болки в червата и мигрена, споделя Тихомирова.

" Освен това ментата понижава менструалните болки и има антибактериално деяние. От нея може да се подготви идеална напитка, която понижава гаденето и има ободрителен резултат ", съобщи диетологът пред съветски медии.



Какво се съдържа в ментата?

Ментата съдържа 1-3% етерично масло, в състава на което влизат ментон, терпени, естери на изовалериановата киселина, ментол, амилов алкохол, алдехиди, дъбилни субстанции, ензими, смоли, урсолова киселина, каротеноиди, хесперидин, минерални соли (много калций, магнезий и желязо), каротин.

Други субстанции открити в билката са: L-карвон, флавонови гликозиди, витамин C, витамин B5, манган, фолат, диетични фибри. В листната маса се откриват още танини (около 6-12%), горчиви субстанции, флавоноиди, никотинова киселина, амид на никотиновата киселина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР