Менопаузата не е събитие. Тя е период, през който обикновено

...
Менопаузата не е събитие. Тя е период, през който обикновено
Коментари Харесай

Подут корем и менопауза - как да решим проблема?


Менопаузата не е събитие. Тя е интервал, през който нормално организмът дава признаци, че способността му да дава нов живот е към края си. Казват, че за това са отговорни мъжете. Да, те постоянно са отговорни. Включително и за еволюционния метод на природата да сметне, че след 52-годишна възраст на дамата не ѝ е нужна менструация, защото по този начин и по този начин не е атрактивна за мъжката популация.

Няма да се караме с природата в този момент, да беше почакала малко, евентуално не е знаела за Моника Белучи, да речем.

Менструацията, макар че е интервал, също не се появява като гръм от ясно небе – най-малко в множеството случаи. Медицината отбелязва, че 4 години преди началото на менопаузата към този момент е почнала основна смяна на хормоналния декор. Според по-задълбочени проучвания понижаването на равнищата на женските полови хормони стартира даже по-рано, 10 години преди да настъпи самата менопауза.

Защо толкоз постоянно загатваме менопаузата – на дамите през днешния ден надали ни тормози тъкмо неналичието на опция за забременяване на 52?! В нарицателно се е трансформирало „ Тя е в менопауза! “, тоест остави я, непоносима е, раздразнителна е, прочувственото ѝ положение е несигурно...

Да, уви, прочувствената разстроеност няма по какъв начин да не е реалност, когато целият ти организъм се пренастройва към различен стадий от биологичния си цикъл и хармонията сред хормоните в него е нарушена. Избива те пот без забележима причина, заливат те топли талази, когато им скимне, подуваш се, непрекъснато изпитваш някакъв чисто физически дискомфорт, приближаващ от тялото ти, неоснователно наддаваш на тегло...

При перименопаузата – продължителният предишен на менопаузата интервал – равнищата на женските полови хормони в женския организъм са неуверени. Знаем, че всекидневно с придвижване на възрастта естрогените падат, само че през този интервал те към момента непрекъснато менят стойностите си. Когато се случи естрогенните равнища да са по-високи, това може да аргументи задържане на течности и надлежно отичане на корема, което единствено по себе си е неприятно чувство, създаващо условия да изглеждаме малко разпилени, изтощени, флегматични или капризни.

Естрогените не са единствените виновници за това положение. То е обвързано и с измененията, които настъпват в храносмилателната система в тази възраст, като промени в апетита, метаболизма на хранителни субстанции – уви, забавя се, появяващите се здравословни проблеми, идващи от, жестоко казано, от годините употреба на организма, поглъщането на въздух, стрес... Тоест в случай че до перименопаузата не сме се научили да поддържаме здравословни привички на хранене, сън, жанр на живот, в менопаузата тялото ни няма да съумява да ги компенсира.

За да реши вярно казуса си, дамата би трябвало да съумява да направи разлика за повода на подутия стомах: дали той се дължи на задържане на течности или струпване на газове. При втория случай, корекцията в стила на храненето може доста да облекчи. Специалистите предлагат по-бавно хранене, с постепенно и задоволително предъвкване на храната, отбягване на газираните питиета и консумация на по-малки порции храна.

По-трудно за промяна е задържането на течности. Когато подуването е подобен темперамент, то се следи освен в региона на корема: нормално са отекли и елементи от краката, ръцете, даже лицето. Задържането на течности основава неприятно съвсем болково чувство при напън на оттеклите елементи на тялото.

Свързани публикации.. 10 аргументи за издут стомах 15 Храни против издут стомах 0 Доц. доктор Ивона Даскалова: Менопаузата изисква от дамите да си отделят време! (І част) 0

Какви рекомендации биха помогнали още:

Поддържайте организма си хидратиран – водата е най-хубавият другар на хубостта и здравето, водата обезпечава условия за положително храносмилане и превоз и асимилиране на питателните субстанции в организма. Движете се – разходката обаче не е задоволително, постанова се да спортувате. Тренировката повишава температурата на тялото, форсира метаболизма, отключва отделянето на арестувани течности в организма като цяло и усъвършенства перисталтиката на червата. В интервал на издут стомах избягвайте храни, които могат да натоварят в допълнение организма. Газообразуващи са бобовите култури, броколите, пържените и изобщо богатите на мазнини храни. Повече от целесъобразно е да намалите консумация на сол – евентуално сте забелязали, че при консумация на солен деликатес или ядене вечер преди лягане на сутринта лицето ви е подпухнало и имате торбички под очите... За да намалите солта не е задоволително единствено да не солите в допълнение ястието си, деликатно подбирайте продуктите си – нашият самун съдържа сол, ненужно е да загатваме за наличието ѝ в пакетирани храни, полуфабрикатите, саламите, прекомерно сол се прибавя в производителите даже в млякото... Избягвайте дъвченето на дъвка, в случай че сега страдате от издут стомах поради газове – тя утежнява положението. Поглъщането на огромни порции затруднява храносмилателния развой и предизвиква стрес на храносмилателната система, в резултат на което метаболизмът след хранене се забавя и губим тонус. Затова е и рекомендацията към придържане към хранене на дребни порции и по-ритмичен режим. Допълнително храносмилателния тракт може да се подкрепи като се одобряват задоволително пробиотици под формата на храни – в случай че би трябвало може да си подквасваме мляко, не изисква толкоз време.

Подуването на корема е добре прочут признак за дамите, което се появява съгласно хода на менструалния цикъл - десетина дни преди настъпването на менструация. Свикнали сме, то да се появи и изчезне, от време на време съвсем от самосебе си.

Има случаи, в които обаче подуването продължава седмици, основава чувство за болежка. Тогава не оказват помощ корекции в хранителния режим и стила на живот, както и медикаментите без рецепта от аптеката като газогонни и диуретици. В тези случаи е добре да се посети доктор . Личният доктор би могъл да се ориентира по анамнезата дали е допустимо съществуването на някакъв здравословен проблем или има възможност от хормонален дисбаланс, който би могъл да се поправя с хормонална терапия.

За разлика от напълняването – уви, тъкмо в тези години трупаме маса в региона на корема – подуването на корема поради задържане на течности или газове може да се разграничи по няколко сигурни признака: подуването се следи след хранене, размера на корема се мени фрапантно в разнообразни елементи на деня, изпитва се осезателен дискомфорт и даже болежка.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР