Менда Стоянова ГЕРБ не смята да започва дебат за промяна

...
Менда Стоянова ГЕРБ не смята да започва дебат за промяна
Коментари Харесай

ГЕРБ не желае да води дебат за промяна на данъците


Менда Стоянова

ГЕРБ не счита да стартира спор за смяна на данъчната система, в това число за данъчните ставки. Данъците ще бъдат такива, каквито са, тъй като с такава стратегия партията е определена да ръководи.

Това стана ясно от изявление на ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНР във връзка настояванията за по-големи бюджетни разноски през 2018 година и във връзка митинга на учените за повече пари за просвета.

" Всяка година страната събира от ден на ден и повече пари. Първият фактор, който въздейства, е процентът на самите налози. После към този момент приказваме за тези налози, които не са платени, тъй като са укрити в сивата стопанска система. Има страни със доста по-високи данъчни и осигурителни вноски. Ние би трябвало да решим желаеме ли такива налози. Но това не е нашият спор. Ние сме пристигнали с стратегия и в нея е казано, че налозите са такива, каквито са. Не можем да вземем от хората повече пари, с цел да ги дадем на тези, които крадат или ръководят неприятно ", съобщи Стоянова.

Така на процедура тя отговори индиректно на рецензиите на Румен Гечев от левицата, съгласно който е скандално страната да понижава финансирането на обществения бранш като дял от Брутният вътрешен продукт, каквито са проектите на ГЕРБ до 2020 година

Стоянова: Парите за просвета порастват

Менда Стоянова обаче не счита, че страната би трябвало да усилва заплатите, преди да има по-добър стопански напредък.

" Заплатите в доста сфери са ниски и ще останат такива, до момента в който не реализираме по-висок напредък. В науката капацитетът би могъл да бъде осъществен по-добре ", съобщи Стоянова във връзка настояванията на учените.

По думите й в Бюджет 2018 има 120 млн. лева повече за просвета.

" Пари там има, само че не са на правилото повдигане на работните заплати, а на плановото финансиране. Това или не се схваща, или не имат вяра, че би могло да се случи, и не престават да желаят просто общо увеличение на заплатите. Въпросът с плановото финансиране е дали в колективите ще бъдат включени младите учени, само че тук става дума за организация на самата научна общественост ", уточни Стоянова.

Според нея настояванията за повече пари сред първо и второ четене на бюджета ще бъдат доста. " Българска академия на науките желаят 15 милиона повече. Вече имах среща с ръководителя на Българска академия на науките. Тези, които не са толкоз шумни - обществената сфера и културата, също имат потребност от поддръжка. В театралните изкуства нямаме митинги, тъй като се направи промяна - обвърза се държавното финансиране с продадените билети. Реформите в избрани сфери просто не се случват. А те би трябвало да произтекат от хората, които работят там. Те би трябвало да се опитат да си реорганизират работата по този начин, че да бъдат по-ефективни ", уточни Менда Стоянова.

По думите й изискванията за бизнес би трябвало да бъдат усъвършенствани.

" Макропоказатели като финансова непоклатимост, предвидимост в стопански и политически проект. Има съставни елементи, които са на доста ниско равнище. Нивото на правосъдие въздейства съществено. Чуждите вложители нямат гаранции, че ще получат бързо и заслужено правосъдие ", сподели Стоянова и акцентира, че е извънредно мъчно привличането на вложители.

Относно възможния избор на съмнение към държавното управление Менда Стоянова означи, че основанията за него се базират на " подправени вести ". " В това не виждам нищо неприятно, щом опозицията се е провела по избрана тематика ", сподели тя. Според нея обаче моментът не е уместно определен, имайки поради идното европредседателство.

ГЕРБ няма желание да вади патриотите от властта

Стоянова разяснява и изострянето на напрежението сред Движение за права и свободи и патриотите.

" Заявката на Движение за права и свободи против патриотите е остаряла, много изострен звук се получи в последно време в разговора. Ескалира едно напрежение, което никому не е нужно. Нормално е Движение за права и свободи да желае да замести патриотите във властта. Но ние ясно декларирахме с преди предишните избори с кого бихме управлявали и с кого не бихме управлявали. Ако би трябвало да се преформатира ръководството, не би могло там да влезе някой различен. Разбира се, можем да управляваме в малцинство, само че това би могло да бъде единствено краткотрайно - това не е държавно управление, което би могло да води същинска политика ", сподели още Менда Стоянова.

По същия мотив пред БНР депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи, че тонът към националистите е остър поради присъединяване им във властта. Партията упорства за преформатиране на ръководството без присъединяване на националистите.

" Българските националисти са от пещерен, безчовечен, етнонационалистически вид ", счита Цонев.

" Когато се съставяше този кабинет, предложихме на Борисов формула, по която да не участваме нвъв властта, само че да я поддържаме. Борисов избра да вкара националистите. Ще има вотове на съмнение към кабинета ", добави той. По думите му задачата на вота на съмнение е ясна – да бъдат извадени националистите от властта.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия не вижда проблем в обединяването сред Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи във връзка с готвения избор на съмнение.

" Ще предложим избор на съмнение. В политиката нищо не е постоянно, безконечни са ползите. Ако Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия намерят общи цели, за какво да не намерим общ език? Не можем да забраним на партиите в Народното събрание да работят единно по общ интерес ", съобщи депутатът.

По думите му настоящето ръководство е низ от кавги и неуспехи - покруса в образованието и цялостен разпад на здравната система. " Армията ни сега се събира на един селски стадион. Официално летят пет изтребителя. В момента армията няма никакъв капацитет с помощта на това, че 30 години се неглижира българската войска ", сподели Гечев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР