Мемориалният център Сребреница-Поточари днес отбелязва 28-ата годишнина от геноцида на

...
Мемориалният център Сребреница-Поточари днес отбелязва 28-ата годишнина от геноцида на
Коментари Харесай

28 години от сръбския геноцид в Сребреница

Мемориалният център Сребреница-Поточари през днешния ден отбелязва 28-ата годишнина от геноцида на бошняците през юли 1995 година от сръбските сили.

Досега Мемориалният център Сребреница-Поточари е погребал над 7000 жертви на сръбския геноцид в Сребреница, а други 237 жертви са заровени на други места, съгласно желанието на техните фамилии.

Сред тях са 435 малолетни. Още хиляда изчезнали поданици на Сребреница към момента се търсят.

След влизането си в предпазената зона на Организация на обединените нации през юли 1995 година сръбските сили, водени от командващия армията на Република Сръбска Ратко Младич, са умъртвили към 8 000 души, най-вече мъже и момчета.

За геноцид, закононарушения против човечеството и други закононарушения, осъществени в Сребреница през юли 1995 година, Хагският арбитражен съд и съдилищата в БиХ, Сърбия и Хърватия до момента са осъдили 47 души на повече от 700 години затвор.

Младич беше наказан на пожизнен затвор от Международния углавен съд в Хага, както и някогашният президент на Република Сръбска Радован Караджич. Трима други висши офицери от армията на Република Сръбска излежават доживотни присъди за геноцида в Сребреница. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР