Меморандумът, подписан между Прокуратурата на Република България и Главната прокуратура

...
Меморандумът, подписан между Прокуратурата на Република България и Главната прокуратура
Коментари Харесай

В Азербайджан Гешев се оплака от закриването на спецпрокуратурата у нас

Меморандумът, подписан сред Прокуратурата на Република България и Главната прокуратура на Азербайджан, ще облекчи съдействието сред прокурорите на двете страни. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев на публично посещаване в Баку.

По негови думи че подписаният на 2 март документ сред двете прокуратури трансформира България " в мост сред страните от Източна Европа и Централна Азия, което прави страната ни основен фактор в отбрана на сигурността на Балканите ".

Българският обвинител №, шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов и представителят на основния прокурор Сийка Милева се срещнаха с функционалностите и работата на Главна дирекция " Антикорупция " и Следствената работа при прокуратурата на Азербайджан.

Гешев и ръководителят на Групово дело " Антикорупция " Назим Раджабов сложиха акцент върху специализацията на прокурорите, която е поръчител за по-високата успеваемост в противодействието на корупцията.
 Гешев: Закриването на профилираното правораздаване е юридическа злополука
Гешев: Закриването на профилираното правораздаване е юридическа злополука

По думите му всички значими каузи ще бъдат унищожени след въвеждането на измененията в Закона за правосъдната власт

Раджабов уточни, че в антикорупционната прокурорска конструкция на Азербайджан работят към 200 прокурори, които годишно преглеждат по към 600 каузи, свързани с корупция, проведена престъпност и наркоразпространение.

От своя страна Гешев показа структурата на българската прокуратура , както и главните пълномощия на обособените прокурори. Той акцентира, че също като азербайджанската Групово дело " Антикорупция " в България до предходната година е функционирала  с съвсем идентична подготвеност по противопоставяне на корупцията и проведената престъпност, само че която е била закрита с решение на Народното събрание. Гешев посочи, че това е станало макар положителните резултати и високата успеваемост, които профилираното правораздаване е имало у нас.
 Закриването на спецправосъдието ще възпламени къщата на Европейски Съюз, тревожи се Гешев
Закриването на спецправосъдието ще възпламени къщата на Европейски Съюз, тревожи се Гешев

Механизмът за съдействие и инспекция бил трансфорат във вътрешнополитически инструмент

По време на формалното посещаване българската делегация беседва и с Елмар Джамалов, началник на Следствената работа към прокуратурата на Азербайджан. Новата конструкция е проработила преди три години и това е довело до увеличение на броя на магистратите.

Пред българската делегация беше демонстрирана последно потомство високо софтуерна техника, която следователи и прокурори в Азербайджан употребяват в хода на провежданите следствия - подводни дронове, профилирани устройства за прихващане на сигнали и запис на диалози, съоръжение за оглед на местопрестъпления. На срещата стана ясно, че следователите в Азербайджан също разполагат с мобилни лаборатории за събиране на доказателства.

Обсъдени бяха и провокациите пред проверяващите органи при делата, свързани с трансгранична незаконна активност и киберпрестъпност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР