Меморандумът, който вчера изпратихме на ГЕРБ е една отворена позиция,

...
Меморандумът, който вчера изпратихме на ГЕРБ е една отворена позиция,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Искаме 50% разделяне на постовете в регулаторите, да са независими, а не партийни

Меморандумът, който през вчерашния ден изпратихме на ГЕРБ е една отворена позиция, а не ултиматум. Ние просто светнахме лампата и чакаме техните хрумвания и оферти. Това разгласи по Нова ТВ водачът на Политическа партия Кирил Петков.
Главното в меморандума е, че желаеме 50% делене на постовете в регулаторите Целта е никой да няма повече въздействие там, а взаимно да се направляваме, с цел да може тези институции да са в действителност самостоятелни. Три четвърти от властта, от която зависят значими решения за обществото не е в Народното събрание и държавното управление, а е обвързвана с регулатори, като КЕВР, Комисия за защита на конкуренцията, Съвет за електронни медии и други Ние споделяме, в случай че желаеме да продължим дружно, то би трябвало да сменим тези регулатори, да минат новите кандидатури през тежки избори и никоя партия да няма превес в тях. Важно е никой политик да не може да подвига телефона на регулатор и да стопира или трансформира решения. Ако има верните хора в регулаторите, никой политик да не може да им влияе. Притеснявам се когато имам чувството, че всички тези регулатори не работят в интерес на хората. Това предлагаме на ГЕРБ. Избора на тези хора би трябвало да стане на ярко, да се чуят отговорите на претендентите, да има тест за интегритет. Първите 9 месеца ние направихме законите, а в този момент би трябвало да изберем хората, които да влезнат в тези регулатори и да бъдат самостоятелни. В тях да няма блестящо оцветени лица, изясни Петков.

50% от нашите назначения ще бъдат направени по този начин, че да подсигуряваме тези хора като самостоятелен. Проблемът е, че в този момент регулаторите у нас не са самостоятелни. Трябва да сме безусловно равни с ГЕРБ, всеки да управлява другия. И да имаме право на несъгласие, това е шанса да сме самостоятелни. Ако се стигне до избори, ще бъде единствено поради едно – ГЕРБ и Движение за права и свободи се надяваха да имат две трети в регулаторите. А ние желаеме никоя партия да няма надзор в тях. Това се отнася и до службите. От 9 месеца приказваме тази тематика. Регулаторите, Висш съдебен съвет и специфичните служби би трябвало да са самостоятелни и да работят за хората, посочи политикът.

Петков уточни още веднъж, че вътрешния министър Стоянов не е на Политическа партия, той е отговорност на ГЕРБ. Вярвам, че Стоянов ще отговори дали Мартин Нотариуса е помощник на Министерство на вътрешните работи. Министрите ще се сменят, в случай че оставката им е поискана и от двете страни. Това държавно управление работи, добре, дано не го блокираме, добави Петков.
Той подчертава, че парламентарната комисия за Нотариуса не може да стане прокуратура или съд, само че задачата е да излезе оптимално истината на повърхността, тъй че прокуратурата и съда да работят действително. Призовавам специфичният прокурор да проверява и да извади истината, да проверява даже и основния прокурор, настоя Петков.

Кирил Петков изясни и срещата си с предприемача Спас Русев. Познавал се с него от преди 10 години. Пили сокове, а Русев не е желал никаква услуга от него.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР