Меморандум на съвместното си управление с ГЕРБ-СДС са написали от

...
Меморандум на съвместното си управление с ГЕРБ-СДС са написали от
Коментари Харесай

Кирил Петков: Предлагаме договор за 4 години между ПП-ДБ и ГЕРБ

Меморандум на взаимното си ръководство с ГЕРБ-СДС са написали от ПП-ДБ.

" Изработихме документ, който е меморандум, и е нашата начална преговорна позиция, само че когато го завършваме, той би трябвало да стане действително контракт. Този меморандум е сред ПП-ДБ и ГЕРБ. Нашето предложение към ГЕРБ е той да бъде подписан от политическите водачи и Николай Денков и Мария Габриел. С други думи всички да поемем отговорност за него. В този меморандум ние слагаме главните цели за ръководството в идващите девет месеца, които в действителност дават смисъл това ръководство да продължава с цялостна мощ ", сподели съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков пред медиите след съвещание на парламентарната група на ПП-ДБ.

Той увери, че документът ще бъде обществен. В него има четири съществени аспекта, измежду които и регулаторите.

" Там имаме доста ясно предложение към нашите сътрудници от ГЕРБ - че първо би трябвало да се мине през една доста ясна процедура за всяка една кандидатура с тест за интегритет, инспекция за корупция, да минем през транспарантната процедура, тъй че да имаме хора, които да бъдат номинирани. Един път, като се мине през тази тежка процедура, цялото общество да е несъмнено, че това са най-правилните фрагменти, разпределението сред нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно ", уточни Петков.

" Академик Денков ще си подаде оставката на 6 март. Ако не се споразумеем, ще предложим на нашите сътрудници да създадем избори 2 в 1. Не желаеме да влизаме в политическа рецесия. Тези неща не са ултиматум, подготвени сме да приказваме по всяка една от точките. Не става дума за червени линии, а за изясняване на действителната конструкция на ръководство от 6 март насам ", изясни Петков.

Вижте цялостния текст на предлагания от ПП-ДБ контракт

МЕМОРАНДУМ

Относно продължение на промените в региона на ефикасното ръководство, правораздаването, битката с корупцията и сигурността в интервала март 2024 година - декември 2024 година

Настоящият Меморандум:

систематизира целите и в региона на ефикасното ръководство, правораздаването, битката с корупцията и сигурността в интервала март 2024 година - декември 2024 година

прецизира механизмите за взаимоотношение и взимане на решения сред страните.

Същевременно страните ще търсят по-широка социална и парламентарна поддръжка за използването на тези промени като за задачата ще изготвят и внесат специфична парламентарна декларация, отдадена на уредените в този Меморандум цели.

Страните правят оценка промените, планувани в този Меморандум, като основополагащи за реализирането на всички останали цели на държавното управление и болшинството, в това число на главните външнополитически цели за идващия 9-месечен

интервал:

Продължаване на европейското развиване и евроатлантическия курс на България

Влизане на страната в Еврозоната и цялостна интеграция в Шенгенското съглашение.

Реформите и целите в останалите браншове ще бъдат уредени в обновената Управленска стратегия и обновената Законодателна стратегия, които ще бъдат направени и съгласувани сред страните преди гласуването в Народното събрание на кабинет с министър ръководител Мария Габриел.

СТРАНИ

Страни по това съглашение са обединенията ГЕРБ/СДС, и Продължаваме промяната/Демократична България

По отношение на парламентарната активност и общо политическите въпроси страните се съставляват от водачите на партиите и обединенията.

По отношение на изпълнителната власт/правителството, страните се съставляват надлежно от Мария Габриел за ГЕРБ/СДС и Николай Денков – за ПП/ДБ.

Цели и механизъм на ротация

1.1. Страните считат за сполучлив първия стадий на ротационната формула както в региона на законодателната активност, по този начин и за работата на държавното управление Денков/Габриел.

Същевременно страните се съгласяват, че е належащо продължение на промените в региона на ефикасното ръководство, правораздаването, битката с корупцията и сигурността да бъде доказано като главен приоритет на управническото болшинство.

1.2. Ключови условия. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС заявяват, че основни условия за продължение на шерване на отговорността за ротационната формула във втория стадий са:

използване на ефикасни промени в региона на ефикасното ръководство,

продължение на промени в правораздаването,

битка с корупцията и

подсилване на службите и системите за сигурност.

1.3. Механизъм на деяние:

Николай Денков подава оставка като министър-председател на 6 март, 2024 без значение дали до тогава е реализирано съгласие по всички тематики.

Преговорите сред двете страни се реализират за да се стигне до съгласие и отбягване на избори и за образуване на кабинет, воден от Мария Габриел като министър-председател.

Ако постигането на съгласие се окаже невероятно, страните се договарят дружно с изборите за европейски парламент да се проведат и предварителни парламентарни избори за понижаване на риска от политическа неустойчивост и отклонение от проевропейския път на България.

Страните се договорят, че без експлицитното единодушие и автограф на всяка страна – представлявани надлежно от Николай Денков и Мария Габриел и въз основа на тяхната обща аргументирана оценка, никой министър не може да бъде заменен.

При отрицание единствено на едната страна даден министър резервира ролята си в кабинета.

С цел провеждането на координирана и устойчива външна политика, която се употребява с пълноценната поддръжка на двете страни, по време на актуалната и последващи ротации външната политика на страната ще се води взаимно от Мария Габриел и Николай Денков, като двамата сменят своите позиции огледално при всяка ротация, тъй че след 6 март 2024, Мария Габриел заема позицията на министър-председател, а Николай Денков заема позицията на заместител министър-председател и министър на външните работи. При идната ротация след 9 месеца Николай Денков става министър-председател, Мария Габриел заема позицията на заместител министър-председател и министър на външните работи. Ротациите не престават всеки 9 месеца до приключване на мандата на актуалното държавно управление от 4 година

Ротацията на ръководителя на Народното събрание се случва едновременно с ротацията на Министерски съвет, а ротацията на правна комисия се случва на всеки две парламентарни сесии, като страните регистрират, че ГЕРБ към този момент е във втората си парламентарна сесия на настоящия ръководител.

2. Прилагане на стандартите на член 91б от Конституцията към органите с регулаторни и контролни пълномощия, чието попълване от Народно събрание следва

2.1. Прилагане на член 91б от Конституцията. Страните си слагат за цел при издигането на номинации и провеждането на процедурите за органите по член 91б КРБ  да следват правилата на интегритет, професионални качества и потвърдена самостоятелност.

2.2 Професионализъм вместо политическа преданост. Страните ще изберат претендентите, които в най-голяма степен дават отговор на използваните условия, публичните упования и правилата по предходния параграф. Страните се отхвърлят от излъчването на претенденти с ослепителен политически профил.

2.3 Промени в ПОДНС: Страните ще внесат промени в ПОДНС, които ще надградят парламентарната процедура за подготовка на избора на членове на органите по член 91б Конституция на Република България в следните насоки:

опция за цивилен оферти: да се планува институционализирана опция организации с потенциал в съответната област да могат да оферират на вниманието на народните представители евентуални претенденти, които да бъдат изслушани в Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество на Народното събрание, тъй че депутатите да могат да преценяват дали официално да припознаят и внесат някоя от тези кандидатури;

нарочна инспекция за интегритет: да се обособи обособена инспекция за интегритет (проверка за съществуване на високи нравствени качества и неявяване на корупционни индикации), предхождаща инспекцията за съществуване на изискуемите професионални качества в отрасловата комисия на Народно събрание. Проверката за интегритет ще бъде предоставена на парламентарната Комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията като за задачата ще бъдат планувани съответни пълномощия и обезпечен подобаващ запас и капацитет;

подобаващи периоди: периодите за осъществяване на тези процедури ще бъдат задоволителни, с цел да подсигуряват изчерпателност на всички инспекции и чувания и действително публично присъединяване.

2.4 Публичен график. Страните съгласуват и афишират авансово график на попълване на органите по член 91б Конституция на Република България, следвайки последователността на приключване на мандатите им, като стартират от тези, чийто мандат е изминал най-отдавна. Органите, в чиито устройствени закони предстоят промени преди попълването им, се афишират и попълнят настрана.

2.5 Политическа отговорност. Всяка страна издига независимо кандидатури съгласно вътрешните си процедури и носи политическата отговорност за номинациите си. Всяка от страните може да припознае и издигне претенденти, показани от публични организации, само че отговорността на всяка една страните остава към по този начин издигнатите от нея претенденти без значение дали са показани от трети страни.

2.6 Забрана за плаващи болшинства и ценене на равнопоставеността на страните.

Страните се ангажират да не разчитат на плаващи болшинства и да не прибягват до сделки с други парламентарни сили за съответни техни дейности и бездействия, ориентирани към обезпечаването на избор на претендент срещу обоснованите и навременно повдигнати възражения (вето) на другата страна. При съблюдаване на правилата в параграф 2.2 за политическа индиферентност, страните ще обезпечат постигането на равно систематизиране на броя претенденти, избирани за членове на съответния орган.

Случаите, в които някоя от страните предложи да бъде определен претендент на друга парламентарно показана партия, се регистрират за номинация на съответната страна, която прави предлагането, и не водят до смяна на съотношението сред страните.

2.7. Консултации сред страните. След провежданията на всички инспекции и чувания на претендентите и при съществуването на съответните отчети и преди внасянето на избора в програмата за пленарна зала, страните организират съвещания между тях за хармонизиране на своите оценки за претендентите. Страните почитат възраженията си, обосновани с съответни причини за несъгласие с правилата по параграф 2.2 и съответните условия за длъжността както и други условия, които биха уязвили независимостта на органите, подлежащи на попълване и публичното доверие в тях.

2.8. Право на несъгласие. Всяка една от страните има право да наложи несъгласие на по този начин препоръчаните претенденти от другата страна, при изискване че по време на чуванията и инспекцията за интегритет са открити обстоятелства и данни за дейности, които биха съществено уязвили доверието в институцията, за която даденият претендент се е кандидатирал. Страните работят добросъвестно и подхождат с почитание към всички претенденти и опазват тяхното достолепие.

2.9 Законодателни промени. По отношение на регулатори с групово управление, при които в ръководителя са съсредоточени прекалено много пълномощия (както да вземем за пример КЗК), страните поемат ангажимент да трансформират съответните закони предвид на по-голяма бистрота на процесите и по-равномерно разпределение на пълномощията сред обособените членове и опазване на правилото на равнопоставеност сред страните.

3. Попълване на Комисия за противопоставяне на корупцията - периоди и правила. Мерки против прането на пари.

3.1.КПК като водещ приоритет. Страните правят оценка попълването на КПК по безапелационен за обществото метод и навременното пускане на активността на Комисията като главен собствен приоритет.

3.2. Политически неутралитет при осъществяване на процедурата за асортимент. Процедурата за попълване на КПК следва реда, очакван в ЗПК и според правила, съветвани с Европейската комисия - с опция за публични номинации, оценка на всички претенденти от политически самостоятелна номинационна комисия и задоволителен период за публично разискване.

3.3. Изисквания към претендентите. Страните се ангажират с издигането и избора на претенденти, които в оптималната степен дават отговор на публичните упования за решителна битка с корупцията, при потвърдена самостоятелност от политически и други въздействия.

3.4. Срок за разкриване на процедурата. Процедурата за избор на членове на КПК следва да бъде открита най-късно преди внасяне на състава на кабинета за гласоподаване в Народно събрание.

3.5. Борба с прането на пари. Страните ще обезпечат оптимално осъществяване на ограниченията от Пътната карта с ограничения за излизане от сивия лист. Засилване на потенциала на финансовото разузнаване.

4. Допълнителни ограничения по отношение на разкритията за непозволени зависимости в правосъдната система

4.1 Страните се съгласяват, че в работата на Народното събрание ще бъде приоритизирана активността на Временна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов, като страните ще обезпечат всеобхватен и изчерпателен разбор на данните и разкритията по отношение на непозволени зависимости и проведени незаконни групи в правосъдната система. Въз основа на изводите на краткотрайната комисия страните се задължават да подхващат всички вероятни ограничения за преустановяване на порочните практики в правосъдната система и за ангажиране на отговорността на всички забъркани лица и институции.

4.2. Страните ще обсъдят законодателни промени, въвеждащи опция за лимитирано откриване на съответстващи детайли на следствена загадка при надделяващ публичен интерес и прецизни гаранции за правата на индивида и ползите на правосъдието;

4.3. Страните ще проучват ограничения за преустановяване на опциите за злоупотреби със системата за действен доклад и чиновници под прикритие към Министерство на вътрешните работи и Службите

4.4. Страните ще обсъдят ограничения за ограничение на злоупотребите с използване на СРС; ще оценят успеваемостта на работата на Бюрото за надзор на СРС и ще пристъпят към предпочитано попълване на състава му.

5. Продължаване на правосъдната промяна

5.1 Страните правят оценка продължаването на правосъдната промяна и реформирането и попълването на институциите на правосъдната власт на основата на признатите промени в Конституция на Република България за собствен фундаментален приоритет.

5.2 Ще бъде направен и признат нов Закон за правосъдната власт в сходство с измененията в Конституция на Република България, който:

Ще планува подробни гаранции за съблюдаване условията за деполитизация на претендентите в член 130а, алинея 3 Конституция на Република България и одобряване на публичния темперамент на парламентарната квота и избор във Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет на лица, които са политически самостоятелни и партийно неутрални (прилагане на условия, аналогични на признатите в ЗПК) в това число като се планува опция за оферти за членове на Висш съдебен съвет и ВПС от страна на Висшия адвокатски съвет, юридически факултети, както и профилирани публични организации;

Ще уреди транспарантен развой за номинации и чувания на претендентите за професионалната квота във Висш съдебен съвет и ВПС и ще подсигурява почтен и предстоящ на без значение наблюдаване и инспекция развой на директен избор на правилото един магистрат - един глас;

Ще планува изборните членове на Висшия правосъден съвет и на Висшия прокурорски съвет, които резервират своя статут на съдии, прокурори и следователи, да продължат да упражняват своите професионални функции;

Ще резервира и развие правилото на съдийско самоуправление и ще вкара съответни форми на професионално овластяване за прокурорите и следователите;

Ще планува постоянно и обективно осъществяване на атестациите, които да подсигуряват кариерно развиване на основата на транспарантни критерии и почтен развой, както и гаранции за постоянно осъществяване на състезанията няколко пъти в годината и ограничение на командироването на съдии до 1 година, надлежно за прокурори и следователи - 6 месеца, без изключение;

Ще планува гаранции обжалването на кадровите решения да не води до централизация на надзор от страна на един орган на правосъдната власт, в това число ще бъде разисквана опцията жалбите против изборите за членове на Висш съдебен съвет и ВПС от професионалните квоти и против състезанията за съдии, прокурори и следователи да бъдат обсъждани от смесени сформира на Върховен административен съд и на ВКС;

По отношение на ИВСС ще планува половината членовете му да се предлагат от общо заседание на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, и от прокуратурата и следствието, а Главният контрольор да е настоящ арбитър от несъмнено равнище все още на избора;

Ще бъде уредена ефикасна система от ограничения за предварителна защита на корупцията и ефикасни наказания против държание, което уронва престижа и независимостта на правосъдната власт и стандартите за професионално държание на съдиите, прокурорите и следователите;

Ще планува нов модел на вътрешна организация на прокуратурата, който:

подхожда на европейските стандарти и положителните интернационалните модели,

подсигурява съответната професионална автономност на прокурора и лимитира до най-малко опциите за нерегламентирана интервенция, в това число от страна на висшестоящи прокурори и административни ръководители

построява отвесна конструкция, която подсигурява успеваемостта и отчетността, идентичното използване на законите и държавната наказателна политика във всички структури на прокуратурата и транспарантното и дейно използване на методическите правила за активността в досъдебното произвеждане на прокурори, следователи и други проверяващи органи,

подсигурява опциите за правосъден надзор върху актовете на прокурора,

отстранява опциите за злоупотреби с предварителните инспекции,

урежда статута на основния прокурор и висшата прокуратура в сходство с промените в КРБ;

Ще уреди въвеждането на електронно правораздаване и гаранции за инцидентното систематизиране на делата;

Ще надгради потенциала на Националния институт по правораздаването, в това число като развие изследователските му функции;

Ще приключи използването на Стратегията за продължение на правосъдната промяна от 2014 година

5.3 При избора на членове на Висш съдебен съвет, ВПС, ИВСС страните ще се управляват от следните правила:

5.3.1 Стриктно съблюдаване на условията за деполитизация на претендентите в член 130а, алинея 3 Конституция на Република България и одобряване на публичния темперамент на парламентарната квота;

5.3.2 Издигане и избор на претенденти за членове с потвърдена самостоятелност и подготвеност и потенциал да работят за модернизацията на органите на правосъдната власт и за издигане стандартите на правосъдието;

5.3.3 За задачите на реализиране на нужното болшинство от 2/3, страните ще оценят взаимно номинациите на други парламентарни групи и координирано ще поддържат подобаващ брой претенденти, които в най-голяма степен подхождат на условията на конституцията и закона и правилата по параграфи 5.3.1 и 5.3.2., както и 2.1. и 2.2. нагоре.

5.4 Страните ще стартират разискване на други насоки за възстановяване успеваемостта на правораздаването и достъпа до него, като:

Съдебна карта и натовареност

Съдебни такси

Реформа на режима на експертизите

Възможности за последователно ограничение на формализма на Наказателно-процесуален кодекс

Разширяване правата на потърпевшите и жертвите на закононарушения

Съдебната статистика

Електронно правораздаване

И други

6. Служби

6.1. След ротацията един от главните цели в работата на Народното събрание ще бъде промяната на специфичните служби и въвеждането на механизъм за ефикасното им ръководство от изпълнителната власт в сходство с член 105 от Конституцията.

6.2. Реформата се реализира на два стадия:

6.2.1. Етап 1: смяна на процедурата за назначение на ръководителите на ДАНС и ДАТО - с решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Двете страни се съгласяват, че измененията в съответните закони, уреждащи активността на ДАНС и ДАТО би трябвало да стане до 1 юни 2024.

6.2.2. Етап 2 със следните стъпки:

1). Стратегическо обмисляне и оценка. Изработване на обстоен разбор на настоящата конструкция, активност и успеваемост в работата, правене на стратегически проект за промени, който да дефинира задачите, целите и методите за постигането им.

2). Законодателна промяна. Актуализиране на законодателството, регламентиращо активността на специфичните служби, и привеждането му в сходство с Конституцията, демократичните полезности и правата на жителите.

3). Ефективен надзор. Упражняване на ефикасен надзор посредством усилване на потенциала и пълномощията на Съвета за сигурност към министър ръководителя, за да следи за законосъобразната активност на службите и да предотвратява злоупотреби с власт.

4). Засилване на съдействието, координацията и обмена на информация с други държавни органи и с интернационалните сътрудници.

5). Реформа на системата за инспекция и приемане на допуск до класифицирана информация за ограничение на порочни и корупционни практики за натиск;

6). Комуникация и информиране на обществото, повишение на прозрачността в активността на службите, интензивно включване на обществеността в разговора за балансиране сред запазване на сигурността и гражданските свободи.

7. Електронно ръководство като гаранция за бистрота и дейно ръководство

7.1. Страните ще реализират необятни съвещания по отношение на въвеждане на прецизна уредба на ролята на систематичния интегратор, ефикасен и транспарантен механизъм за създаване и поддръжка на осведомителни системи, централизирано закупуване на общоприети лицензи и хардуер на най-ниски цени, както и кадрово застраховане на администрацията за ръководство на осведомителните и информационни технологии и киберсигурността.

7.2. Страните оптимално бързо след приемането на съответния европейски правилник ще обсъдят и одобряват промени в Закона за електронната идентификация, с които Министерството на електронното ръководство да построи европейски портфейл за цифрова идентичност според новия правилник, който да включва средство за електронна идентификация и опция за потребление на електронни услуги от мобилно устройство.

8. Изборен развой

8.1 В идните 9 месеца страните ще проведат експертни съвещания между тях и с другите парламентарни групи за намиране на единодушие по стабилно споразумяване на въпросите, свързани с метода на гласоподаване (с машини или на хартия) и отчитане на гласовете с оглед повишение публичното доверие в изборния развой.

8.2 Законодателни промени, които да обезпечат заслужено посланичество на всички парламентарни групи в състава на ЦИК

20 февруари 2024 година

В удостоверение на горното, страните се подписаха, както следва:

За ПП-ДБ: Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков

За ГЕРБ-СДС: Бойко Борисов, Мария Габриел
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР