Мемоарите на един от „строителите на съвременна България“ излизат на

...
Мемоарите на един от „строителите на съвременна България“ излизат на
Коментари Харесай

Бившият премиер Иван Костов споделя своите Свидетелства за прехода

Мемоарите на един от „ строителите на модерна България “ излизат на пазара на 11 април.
Министър-председателят (1997-2001 г.) и сегашен шеф на Центъра за разбор и ръководство на риска Иван Костов споделя своите мемоари за едно от най-бурните десетилетия в новата ни история в почтени, откровени и аргументирани записки.
Книгата „ Свидетелства за прехода “ ще се появи на пазара на 11 април 2019 година с логото на издателство „ Сиела “. В съвсем 600 страници огромният български общественик прави невъзмутим прорез в една от най-дълбоките и към момента незараснали рани на близкото минало – началото на прехода на България към народна власт и пазарна стопанска система.
В центъра на записките си Иван Костов слага страната и процесите, през които тя минава до поканата за започване на договаряния за участие в Европейския съюз в края на 1999 година По този метод 47-ият министър председател основава значим исторически документ, даващ началото на нов, нужен въпреки и мъчителен диалог за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на демократична България.
Премиерата на книгата ще се организира от 18:30 ч. на 11 април 2019 година в зала „ Концертна “ на Централен боен клуб, а присъединяване в полемиката ще вземат писателят и основен редактор на изд. „ Сиела “ Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев.
Добре пристигнал е всеки, който е подготвен да чуе тези свидетелства от една кардинална позиция, „ развила се във времето, само че непроменила своите устои “.
„ Драматичното десетилетие на прехода през погледа на държавника, реформатора, строителя на модерна България Иван Костов – самото това прави тази книга извънредно значим исторически документ, който сигурно ще възбуди (или възобнови) публичния спор към личността на огромния политик. Само че в центъра на неговите записки стои не той самият, а страната ни – битката за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране. И таман тази – както ще се увери читателят – тежка, мъчителна битка е това, което към момента не е задоволително (и задоволително честно) осветлено за българското национално схващане. А персоналното удостоверение на Иван Костов е от неоценима значимост за това осветляване. Началото на напъните – в една лично банкрутирала към началото на 1990 година страна, различията вътре в Съюз на демократичните сили (на „ перестройчици “, реставратори носталгици и истински реформатори), непрекъснатата опозиция на някогашните комунисти: всичко това – съсредоточено в лица и събития, които помним, само че за които към момента мъчно се ориентираме – е изложено с невероятна искреност, непреборима аргументираност (и от време на време безпощадна сдържаност и самокритичност) от огромния общественик. След това – интервалът на Виденовата рецесия и към този момент персоналното водачество в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – сложните промени, трагичните събития към войната в Югославия, решителният отвод да дадем небето си на Русия, обезпечаването на бъдещето ни в Европейски Съюз и НАТО. Всичко това е разказано от създателя на тези записки без самовъзвеличаване, само че и без да са оставени без отговор нито една клевета и клюка, които и до през днешния ден следват министър-председателя (1997-2001 г.), оставил най-дълбоката следа в най-новата ни история.
Проф. Калин Янакиев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР