Мексико отбеляза Деня на мъртвите с пищен парад в едноименната

...
Мексико отбеляза Деня на мъртвите с пищен парад в едноименната
Коментари Харесай

Мексико отбеляза Деня на мъртвите с пищен парад

Мексико означи Деня на мъртвите с обилен церемониал в едноименната столицата, съобщи Асошиейтед прес. Хиляди хора излязоха в събота по улиците, с цел да следят шествието, в което присъединяване взеха маскирани танцьори, музиканти, както платформи с разнообразни фестивални фигури. 

Те минаха по бул. " Пасео де ла промяна ", стигайки до историческия централен площад на града.
 
В парада се включиха танцьори, маскирани като скелети, с изрисувани черепи по лицата, както и с костюми, типични за коренните поданици. Миризма на тамян от копалова смола се носеше по маршрута на парада. 

Група барабанисти-скелети свиреха самба, а на метри от тях танцьори се въртяха с дългите си поли в цветове, сходни тези на крилата на пеперудите монарх, които по традиция се връщат в Мексико към Деня на мъртвите, с цел да прекарат зимата в страната.
Имаше участници, облечени в многоцветни рокли " Катрини ", наподобяващи известна героиня-скелет, основана от Хосе Гуадалупе Посада през 1910 година
Честванията в Мексико стартират на 31 октомври, когато се уважава паметта на жертвите на произшествия. Продължават на 1 ноември, когато фамилиите си спомнят за умрелите в детска възраст, а на 2 ноември е поменът за останалите покойници, напомня Асошиейтед прес. След това е и трансформиралият се в традиция церемониал за Деня на мъртвите.  

Подобни паради не са част от обичайното отбелязване на Деня на мъртвите в по-голямата част от страната, макар че в южния щат Оахака празненствата, известни като " муертеадас " включват сходна атмосфера, отбелязва Асошиейтед прес. 

В мексиканската столица парадът води началото си от фотосите през 2015 година на кино лентата за Джеймс Бонд " Спектър ", като първите подиуми на лентата са снимани в Мексико сити. В продукцията сътрудник 007 преследва изверг през тълпи от празнуващи по време на шествие на хора в костюми на скелети и с движещите се платформи. Успехът на продукцията накара локалните управляващи да вършат всяка година сходно дефиле от 2016 година насам.
Снимки: AFP

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР