Мексико е все по-близо до избирането на първата жена президент

...
Мексико изглежда почти сигурно ще избере първата си жена държавен
Коментари Харесай

Мексико изглежда почти сигурно ще избере първата си жена държавен глава, след като Клаудия Шейнбаум беше потвърдена като кандидат на управляващата партия през следващия президентските избори през годината.

Бившият кмет на Мексико Сити ще се изправи срещу Xóchitl Gálvez, който води опозицията.

Г-жа Шейнбаум, 61-годишен обучен учен, е близък съюзник на левия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

"Ние ще спечели през 2024 г.“, каза тя на поддръжниците си в реч.

Г-жа Шейнбаум победи петима други претенденти, за да спечели всяка от петте анкети, средно с около 39% от вот, съобщиха от партия Морена.

Студентски лидер през 80-те години на миналия век, г-жа Шейнбаум е служила като секретар по околната среда в Мексико Сити, когато г-н Лопес Обрадор е кмет от 2000 до 2005 г.

По-късно самата тя беше кмет на Мексико Сити от 2018 г. до по-рано тази година, когато се оттегли, за да се кандидатира за президент.

„Момичетата виждат пример в мен“, каза г-жа Шейнбаум пред списание Gatopardo. „Да бъда първата жена президент би било историческо за нашата страна.

Текущото проучване показва, че г-жа Шейнбаум е фаворит, отчасти до г-н Лопес Обрадор, който се радва на рейтинг на одобрение от над 60%. Според конституцията той трябва да напусне поста след един единствен шестгодишен мандат.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР