Мексиканска алпинистка прекара 32 дни, живеейки на 5636 метра над

...
Мексиканска алпинистка прекара 32 дни, живеейки на 5636 метра над
Коментари Харесай

Алпинистка прекара 32 дни на „покрива на Мексико“

Мексиканска алпинистка прекара 32 дни, живеейки на 5636 метра над морското ниво на най-високия вулкан в Северна Америка, прочут като " покрива на Мексико ". 31-годишната Перла Тихерина напусна върха в четвъртък и стартира да се спуска по Пико де Орисаба , най-високия връх в страната, съгласно видео, оповестено в нейния акаунт в Инстаграм. Подвигът беше „ персонално предизвикателство “, с цел да покаже, че дамите могат „ да вършат невероятни неща “, сподели Тихерина в известия до Агенция Франс Прес часове преди да се спусне във вулкана, прочут също като Читлалтепетл.

Тихерина документира предизвикването в сметките си в обществените медии, употребявайки своя мобилен телефон, слънчеви зарядни устройства и акумулатори, издигнати до върха от други алпинисти. Тя разгласява величествени фотоси на заснежения връх, изгрева в явен ден, лунната нощ, както и компликациите си с готвенето и палатката й, която се тресе в стихия. " Била съм с природата, с Бога, със себе си. Това място е магическо " , сподели тя.
 

— AFP News Agency (@AFP)

Преди да нападна върха на Пико се Орисаба тя прекара една седмица за адаптация на височини от 3000 и 5000 метра. Светът на алпинизма е доминиран от тези, които са изкачили връх първи, най-бързо, най-вече пъти или са намерили нов маршрут нагоре. Но записите за престой на височина са нищожни. Според профилирани издания испанският планинар Фернандо Гаридо държи международния връх, прекарал през 1986 година цели 62 дни на 6961 метра на аржентинската Аконкагуа, най-високата планина в Америка. Сега Тихерина възнамерява обучителни експедиции в Боливия, Перу и Чили по-късно тази година. Нейната фантазия е да изкачи една от 14-те планини в света с над 8000 метра височина, без спомагателен О2. Пакистанската 8611-метрова K2, втората по височина планина в света, „ е най-голямата ми фантазия “, сподели Тихерина. Тя прекара осем месеца в Еквадор, подготвяйки се да изкачи 8201-метровия Чо Ою в Хималаите, само че хипоксията - ниските равнища на О2 в кръвта - я принуди да се върне вкъщи.

Мексико се слави със страхотни планинари. Карлос Карсолио беше четвъртият човек – и първият неевропеец – изкачил 14-те осемхилядника сред 1985 и 1996 година, до момента в който Елза Авила стана първата жена от Латинска Америка, изкачила Еверест през 1999 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР